IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на централните банкери с комуникацията

Начинът на комуникация на централните банки с външния свят често предизвиква повече объркване, отколкото яснота

11:54 | 31.01.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Образът на централните банки като всемогъщи пазители на световния ред, мъдро управляващи икономиките си към стабилен растеж и стабилна инфлация, понесе удари през последните няколко години. A особено техният начин на комуникация с външния свят често предизвиква повече объркване, отколкото яснота, коментира Financial Times.

Последната централна банка, която изненада света, е централната банка на Япония, която в петък се дистанцира от предишните си изявления и намали лихвените проценти до отрицателни. През последните седмици обаче по-голямата част от критиките са запазени за централната банка на Китай. Обвиненията са, че комуникацията ѝ е лоша и влошава още повече спада на юана, поевтиняващите цени на акциите и продължаващия отлив на капитал от Китай.

Не е тайна, че китайската политика, особено спрямо валутата, често е в решителна схватка между централната банка на Китай и други части на правителството. Централната банка, подобно на тези на други страни, предпочете либерализирането на капиталовите потоци и позволи на юана да плава. Другите институции се страхуват как разхлабването на валутата ще се отрази на стабилността, а понякога и на конкурентоспособността. Тъй като решенията на централната китайска банка реално трябва да бъдат съгласувани с правителството и Комунистическата партия, резултатът често е непоследователна и объркваща политика.

През миналия август например Китай, заяви, че се придвижва към пазарно определян обменен курс. Това беше напълно логично решение, но то дойде на фона на сътресения на финансовите пазари и отлив на капитал и изглеждаше сякаш маскира целесъобразността на обезценяването като принцип на ангажираност към пазарен механизъм.

Същото сякаш важеше и през декември, когато Китай обяви, че ще оценява силата на юана спрямо кошница от няколко валути, а не само спрямо долара. Само по себе си това е разумно решение, предвид силата на американската валута, но бе лошо обяснено.

Централната банка на Китай обаче може да се чувства спокойна, че и други членове на международния съюз на централните банкери също изпитват трудности с комуникацията, особено в контекста на вътрешни разногласия.

Фактът, че управителният съвет на централната банка на Япония гласува с 5 на 4 гласа за понижаване на лихвените проценти не създава усещането, че централната банка е единна в защитата на целите и политиката си. Японските акции приключиха с ръстове същия ден, но след силни колебания, тъй като инвеститорите се опитваха да разберат какво се случва.

По подобен начин поне един от управителите на Европейската централна банка явно възприема безспорната дефлация като необходимо условие за разширяване на програмата за количествено облекчаване на банката – изключително гъвкава интерпретация на целта на банката да запази инфлацията под целевата от 2%.

Дори могъщият Федерален резерв (Фед) на САЩ има проблеми с доверието. Тези седмица комисията за отворения пазар, макар да призна последната волатилност на финансовите пазари, продължи да твърди, че американският пазар на труда се затяга, а инфлационният натиск се трупа.

Миналия месец, когато повишиха лихвените проценти, средните прогнози на представителите на Фед предполагаха още четири увеличения от по четвърт пункт тази година. Проблемът е, че инвеститорите очевидно не им вярват и в момента залагат най-много на едно.

Централното банкиране премина през революция през миналия и този век, базирано на дадените им ясни и ограничени цели и независимостта и механизмите за постигането им. Както показват последните събития обаче, тази революция е непълна. А както проблемите на Фед показват, дори по-добрата яснота и комуникация не значи, че няма да бъдат направени грешки и няма да се изгуби доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1 Казано кратко за да има растеж на БВП трябва да има растеж на крайното търсене но инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене на стоки и услуги и няма растеж на БВП ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ,и затова нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Смешно ми е от това изречение - ''Образът на централните банки като всемогъщи пазители на световния ред, мъдро управляващи икономиките си към стабилен растеж и стабилна инфлация...''Устройството на св.финан.система(с лихвите и т.н. доходност) е така направено ,че изисква непрестанен растеж на БВП но това е невъзможно в една затворена система като Земята ,и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Адаир Търнър е бивш председател на Financial Services Authority/Bloomberg също говори за системна криза - http://***.investor.bg/analizi/91/a/diavolyt-v-dylga-205607/ но не казва ясно ,че освен с кредити растежа може да се стимулира с разпределение и защото ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още