IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Япония изненада пазарите с отрицателни лихви

Bank of Japan ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари

09:10 | 29.01.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Япония въведе отрицателни лихви за първи път в историята си в опит да съживи растежа na третата най-голяма икономика в света, съобщава CNBC.

Bank of Japan ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари.

Да накара банките в страната да плащат заради излишните им средства беше неочакван ход за централната банка на Страната на изгряващото слънце. Европейската централна банка (ЕЦБ) отдавна оряза лихвените нива под нулата, преди да накара банките да намалят разходите по заемите и да кредитират повече, отбелязва медията. 

През последните месеци натискът над централната банка на третата по големина икономика в света за облекчаване на паричната политика нарасна сериозно. Причината е слабият ръст на цените в страната и забавянето на икономиката на най-големия търговски партньор Китай. 

Отрицателните лихви са насочени към постигане на целевата инфлация от 2% във възможно най-кратки срокове, посочват от институцията. В момента централната банка очаква базисната инфлация да достигне средно между 0,2 и 1,2% в периода между април 2016 г. и март 2017 г. Надеждите са да бъде постигната 2% инфлация до края на тази година. 

Ръстът на потребителските цени в страната обаче остава упорито слаб. Основната инфлация, която изключва по-волатилните цени на пресните храни, отбелязва минимално повишение от 0,1% на годишна база през декември 2015 г. и е без промяна спрямо предходния месец.Спадащите цени са считани за проблемни, защото значат и по-ниски приходи за компаниите и може да доведат до отказ от инвестиции. 

Bank of Japan запази без промяна програмата си за изкупуване на активи.

Институцията отбелязва, че японската икономика се е възстановила скромно и подчертава, че финансовите пазари са нестабилни заради намаляването на цените на петрола и несигурността по отношение на бъдещите тенденции в нововъзникващите икономики, особено китайската.

“По тези причини е налице увеличаване на риска, че одобряването на бизнес доверието на японските фирми и конверсията на дефлацията може да се забавят и че основната тенденция на инфлацията може да бъде повлияна отрицателно”, посочват от институцията.

Новата система, обявена днес, ще разделя оставащата сума по всяка сметка в японската централна банка на три и всяка ще бъде облагана с положителна, нулева или отрицателна лихва. Институцията посочва, че ще предприеме допълнителни мерки при необходимост с помощта на количествени и качествени инструменти, както и чрез лихвените проценти.

Новината подкрепи силния ръст на пазарите. Основният японски индекс Nikkei се изстреля с 3 на сто, а японската йена се понижи с 2 на сто спрямо щатския долар. Фючърсите на американските акции поскъпнаха с 1%. В Китай водещият индекс в Шанхай отбелязва ръст от близо 2,7 на сто, а в Шънджън – над 3 на сто.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Мнозина очакват Японската централна банка (ЯЦБ) да спаси Япония от злини при актуални трудности. Те са със заблуда, тъй като ЯЦБ е без компетентност да противодействува на водещата причина (сгрешена японска парична система).За спасението на Япония е потребно подобрение на тяхната парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
имат чушки, всичко им е внос на джапанките, нямат място а са много ***, че и рибата в морето изядоха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
...бедно е в Зимбабве и България, в Япония има какво да се яде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
пе4атат стотици трилиони а населението нема кво да яде и е бедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
пе4атат стотици трилиони а населението нема кво да яде и е бедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Те да се молят да не успеят да бутнат инфлацията. Те на 0 и отрицателни лихви едвам кретат, камо ли ако я избутат до 3-4% и им се наложи да вдигат лихви. 30г. си играят с огъня и май на тази приказка и се вижда края, крепят се на хиперобезценената си йена, докато има кой да я търси, с отрицателни лихви ще видим как ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Те японците от сто години не са виждали бурна инфлация, всяка година дефлация, дефлация. Ще се изненадам ако успеят тоя път да се измъкнат от нея, по скоро ще си продължи дефлацията или ще е мноооого нисък ръстът на цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Точно така .... бавноразвиващи .... а останалите вървим в колона след ТЯХ !!УЖАС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Тези в централните банки са бавноразвиващи се - отрицателни лихви, печатане на пари, бутане инфлацията нагоре - за какво си говорим тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още