IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия приключиха последния ден от седмицата на зелено

Японският индекс Nikkei 225 затваря с повишения вече 14 последователни сесии

11:15 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари приключиха с повишения последния ден от седмицата, отърсвайки се от негативните настроения по-рано през деня, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 успя да задържи лекия си ръст и затвори нагоре с 0,04%, или 9,12 пункта, до 21 457,64 пункта. Бенчмаркът затваря на зелена територия вече 14 последователни сесии.

Инвеститорите явно не са разтревожени от потенциалната несигурност, до която може да доведат изборите в Япония на 22 октомври. Коалицията на японския министър-председател Шиндзо Абе вероятно ще спечели мнозинство от две трети, сочи проучване на местната медия Kyodo News от по-рано тази седмица.

„Изборите в неделя няма да доведат до нова ера в японската политика“, пише Миха Хриберник, старши анализатор във Verisk Maplecroft, в свой коментар.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 0,67% до 2 489,54 пункта. Повечето технологични гиганти се възстановиха от загубите в четвъртък. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,62%, а на SK Hynixс 2,78%. Тези ръстове обаче бяха засенчени от умерени загуби в производствения сектор.

В Австралия бенчмаркът S&P/ASX 200 се повиши с 0,18% до 5 907 пункта, като подиндексът на компаниите за комунални услуги се вдигна с 1,72%, подкрепяйки по-широкия индекс.

Бенчмаркът Hang Seng се вдигна с 1,06%, възстановявайки се частично от загубите си след спада от 2% в четвъртък. Експертите отдават спада в четвъртък на серия от фактори, включително коментарите за по-висока ликвидност на гуверньора на Китайската централна банка.

В континентален Китай Shanghai Composite добави 0,28% към стойността си и затвори на ниво от 3379,49 пункта, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 0,8% до 1999,67 пункта.

На корпоративния фронт доставчиците на Apple в Тайван затвориха смесено, след като акциите на американския технологичен гигант поевтиняха в американската търговия заради слаби продажби на iPhone 8. Акциите на Largan Precision се сринаха с 2,96%, на Hon Hai Precision Industryс 0,88%, а на Pegatron с 2,03%.

В Япония акциите на Nissan отписаха 1,55% от стойността си, след като производителят на автомобили заяви в четвъртък, че спира производството си в Япония за определен период. Производството ще бъде спряно за поне две седмици, тъй като компанията проучва проблеми със системите за проверка.

Акциите на Kobe Steel финишираха сесията с 1,59% по-ниско след твърденията, че компанията е продължила да си измисля данни дори след като разследвания показаха фалшификации. Компанията ще проведе пресконференция по-късно днес, съобщи Nikkei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още