IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Япония разпусна долната камара на парламента

Очаква се императорът на страната Акихито да приеме искането за разпускане до края на деня

09:00 | 28.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

По предложение на японския премиер Шиндзо Абе правителството разпусна днес долната камара на парламента, за да бъдат произведени предсрочни избори, предаде агенция ТАСС. цитирана от БТА. Съответното решение бе взето днес на заседание на правителството. 

Необходимите документи бяха подписани от всички членове на кабинета. Съгласно конституцията искането за разпускане на долната камара трябва да бъде прието от императора на Япония Акихито. Очаква се това да стане в близките часове.

В понеделник премиерът Шиндзо Абе обяви, че е решил да разпусне долната камара, за да бъдат произведени предсрочни избори през октомври. Абе обясни това решение с желание да получи обществена подкрепа за предприетите от него икономически реформи и за продължаване на сегашната политика в областта на сигурността на фона на влошаването на обстановката на Корейския полуостров.  

"Ще превърнем японската система за социално осигуряване в работеща за всички поколения система, като смело отклоняваме ресурсите на политиката, за да разрешим два основни проблема - отглеждането на деца и грижите за старите хора“, заяви премиерът

Изборите ще се проведат на 22 октомври. 

Властите отхвърлят критиките, че провеждането на избори сега ще създаде политически вакуум в момент на нарастващо напрежение заради Северна Корея. През изминалия месец Пхенян два пъти изстреля балистични ракети над Япония и проведе шестия и най-голям ядрен тест досега на 3 септември.

Рейтингът на Абе се повиши до 50% от около 30% през юли. Целта на Абе в предстоящите избори е да запази мнозинство си в парламента, допълва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още