IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе разпуска парламента в четвъртък и свиква предсрочни избори

Абе дава заявка за реформиране на системата за социално осигуряване и обещава по-големи разходи за образование

15:11 | 25.09.17 г.
<p>
	Снимка: Шиндзо Абе по време на пресконференция в Токио, Ройтерс</p>

Снимка: Шиндзо Абе по време на пресконференция в Токио, Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе ще разпусне долната камара на парламента в четвъртък, за да проведе предсрочни избори, на които ще търси мандат за по-твърдата си позиция спрямо Северна Корея и балансиране на системата за социално осигуряване, съобщава Ройтерс.

Абе, който е на власт от пет години, ще се изправи пред избори следващия месец, възползвайки се от силната подкрепа, която получава, и слабостта на опозицията.

"Ще демонстрирам силно лидерство, заставайки начело, за да се преборя с националната криза“, заяви японският премиер, визирайки бързо застаряващото население на Япония и проблемите със Северна Корея.

"Това е моята отговорност като лидер и моята мисия като министър-председател", допълни Абе.

Изборите ще се проведат на 22 октомври.

Абе ще се ангажира да използва част от приходите от планираното увеличение на данъка върху продажбите през 2019 г., за да финансира разходите за образование и грижи за децата. В същото време той даде да се разбере, че няма да се откаже от фискална реформа. Ребалансирането на разходите ще компенсира потенциалния негативен ефект върху потреблението от увеличението на данъците, каза той.

"Ще превърнем японската система за социално осигуряване в работеща за всички поколения система, като смело отклоняваме ресурсите на политиката, за да разрешим два основни проблема - отглеждането на деца и грижите за старите хора“, заяви премиерът.

Властите отхвърлят критиките, че провеждането на избори сега ще създаде политически вакуум в момент на нарастващо напрежение заради Северна Корея. През изминалия месец Пхенян два пъти изстреля балистични ракети над Япония и проведе шестия и най-голям ядрен тест досега на 3 септември.

Рейтингът на Абе се повиши до 50% от около 30% през юли. Целта на Абе в предстоящите избори е да запази мнозинство си в парламента, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още