IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Абе договориха икономическо сътрудничество на спорните острови

Спорът за суверенитета на четирите острова датира от Втората световна война

11:38 | 16.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин ще присъстват на подписването на пакет от бизнес споразумения в Токио в петък, след като предишния ден се договориха да търсят икономическо сътрудничество, което да се развива на спорните между двете страни острови, съобщава Bloomberg.

По време на петте часа дебати двамата лидери „разговаряха за специална система от съвместна икономическа активност на четирите острова и мирно споразумение“, каза Абе пред репортери в четвъртък в Нагато, Северозападна Япония. Разногласията по суверенитета на четирите острова – известни като Северни територии в Япония и като Южни Курили в Русия, възпират двете страни от подписване на официално мирно споразумение в продължение на седем десетилетия.

Путин и Абе наредиха на представителите си да започнат подробни преговори по условията и формата на икономическо сътрудничество на островите, заяви съветникът по външна политика на Кремъл Юри Ушлаков за репортери след разговорите. Съвместните планове в области като медицина, туризъм и рибарство ще бъдат приложени на базата на руското законодателство, тъй като островите принадлежат на Русия, каза той.

16-тата среща на високо равнище между двамата представители идва във важен момент и за двете страни. Русия изпитва крайна нужда от инвестиции и търговия на фона на ниските цени на петрола и международните санкции заради действията ѝ в Украйна. Япония пък се опитва да диверсифицира енергийните си източници, след като ядрената ѝ енергетика е в трудно положение заради последствията от катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Сделките, които се подписват в петък, включват съвместен фонд за 1 млрд. долара за инвестиции в руски проекти, включително енергийни и инфраструктурни, през следващите три до пет години, заяви главният изпълнителен директор на руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев за Bloomberg.

Ключов към подобряване на отношенията е суверенитетът на четирите острова, които Съветският съюз завладява в края на Втората световна война, прогонвайки всичките 17 хил. японски граждани. Официалната позиция на Япония е, че островите – където има богати риболовни зони – са неделима част от територията ѝ и са под незаконна окупация.

„Обсъдихме възможността бившите жители на островите свободно да могат да посетят старите си домове“, каза Абе, добавяйки, че е предал на Путин писма от някои от тях, включително едно, написано на руски.

Абе заяви на група бивши жители на островите в понеделник, че е мотивиран да реши проблема „в рамките на моето поколение“. Путин бе по-предпазлив, заявявайки пред японските медии в интервю, публикувано в четвъртък, че двете страни могат да изградят доверие чрез икономически действия, които покриват островите, и че разговорите по спора не могат да бъдат ограничени в рамките на неговия времеви мандат или този на Абе.

Руският енергиен министър Александър Новак каза пред репортери в Нагато в четвъртък, че са били подготвени 23 споразумения и меморандуми между руски и японски компании. Сред тях са руските Новатек, Роснефт и Газпром и японските Mitsui & Co., Marubeni и Tokyo Electric Power.

Двете страни обсъждат 65 сделки, покриващи редица сектори като енергетика, инфраструктура и здравеопазване, каза Алексей Репик, председател на Руско-японския бизнес съвет, в интервю от Токио тази седмица. Японските инвестиции в Русия са се увеличили с 51% през 2015 г., макар че общите чуждестранни инвестиции са намалели с над 70%.

Двамата лидери договориха в четвъртък и нуждата от рестартиране на редовни разговори между министрите си по отбраната и по външната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още