IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин е новият партиен лидер в Китай

Реформаторите не намериха място в Постоянния комитет на китайското Политбюро

09:46 | 15.11.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият генерален секретар на Централния комитет (най-вляво) и членовете на Постоянния комитет на Политбюро в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият генерален секретар на Централния комитет (най-вляво) и членовете на Постоянния комитет на Политбюро в Китай. Снимка: Ройтерс

Китайската Комунистическа партия очаквано избра досегашният вицепрезидент на страната Си Дзинпин за свой нов лидер, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция Синхуа.

Той ще оглави и Централната военна комисия, която контролира китайската армия, допълва агенцията.

Официално Си Дзинпин, както и бъдещият премиер Ли Къцян, ще встъпи в длъжност през март, когато ще се проведе годишната среща на парламента. Той се закле да се бори с корупцията и с тежките обществени проблеми, които нагнетяват напрежението в страната.

“Хората искат по-добър живот и ние ще работим за това”, посочи новият генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия в Китай.

Сред членовете на Постоянния комитет на Политбюро, чийто брой бе редуциран до 7, се наредиха бъдещият премиер на Китай Ли Къцян и финансовият гуру Уан Цишан, които ще отговарят за борбата с корупцията.

Обученият в Северна Корея икономист Джан Дъдзян се очаква да оглави парламента, а партийният шеф в Шанхай Ю Джъншън вероятно ще застане начело на консултативния съвет към парламента.

Реформаторът Уан Ян, партиен лидер в провинция Гуандун, обаче не успя да влезе в Постоянния комитет на Политбюрото. Избраните членове на комитета поне един мандат са били членове на самото Политбюро и до края на мандата на Дзинпин ще са достигнали пенсионна възраст.

Привържениците на реформите настояват да бъдат орязани привилегиите за държавните компании, да се улесни миграцията на хора от селските райони към градовете, да се реформира фискалната система, да се прекрати насърчаването на  местните власти да печелят от изземване на земята, както и да се ограничат правомощията на държавата, заради които се задушава икономическият растеж.

Реформаторите в Китай предупреждават, че расте общественият гняв заради различни проблеми – от корупцията до проблемите на околната среда, и хората настояват за политическа реформа, въпреки че никой не очаква Китай да осъществи преход към пълна демокрация.

Страната би могла да въведе експериментални мерки за разширяване на вътрешнопартийната демокрация, като насърчи дебатите в партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Днес над половината население на Китай живее доста мизерно (това е в централната и ообено в западната част на страната). Разликата в ландшафта между крайрежните и вътрешните части е огромна. Според мен обаче в следващите години това ще се промени. Работната ръка в големите градове вече не е толкова евтина и компаниите ще се насочат към вътрешността, в желанието си да поддържат ниски разходите за заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Просто имат късмет, че издигат що-годе кадърни лидери. Не ми се мисли какво ще стане, ако на власт дойде някой като Мао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikodim
преди 11 години
Китайското ръководство не е 'демократично легитимно' , в смисъл че не се избира от населението. Но то има едно негласно споразумение с това население:ние ще осигуряваме постоянен висок ръст, а вие няма да се мешате в политиката. Вече половин век ККП изпълнява споразумението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Комунистът си е комунист навсякъде. Те са на всеки километър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още