IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново заплашва да се откаже от сделката за бежанците

Още преди края на годината Анкара може да прекрати споразумението, ако не получи визови облекчения

17:03 | 03.11.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;<em>Източник: Ройтерс</em></p>

 Източник: Ройтерс

За пореден път Турция заплаши да се откаже от сделката за разпределение на бежанците с Европейския съюз. 

“Търпението ни е към края си“, казва турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за швейцарската медия Neue Zürche Zeitung. “Очакваме отговор тези дни. Ако не получим такъв, то ще прекратим договора“.

На въпроса до кога Турция би изчакала, турският министър отговаря: „Няма да чакаме до края на годината. Всъщност ние казахме - до края на октомври“.

Страната е реагирала на определени искания от Брюксел и е предложила решения, обаче не можела да промени антитерористичното си законодателство, както е било поискано, добавя той. По този въпрос според него няма как да се направят отстъпки. „Ние се придържаме към споразумението с ЕС и очакваме Европа да прави същото“.

Чавушоглу подлага на критика факта, че докато други европейски държави са направили антитерористичните си законодателства по-тежки, от ЕС искат от Турция да смекчи своето. "Това нещо хората в Турция го разбират като „отслабване на борбата срещу тероризма“, казва той.

ЕС предложи на Анкара облекчаване на визовия режим, но това при условие, че Турция промени противоречивия си антитерористичен закон. Критиците обвиняват турското правителство, че въпросният закон може да бъде използван срещу политически противници и неудобни журналисти.

В договора за бежанците Турция и ЕС се разбраха, че Анкара ще прибира обратно всички бежанци, които пристигат на гръцките острови и те няма да могат да кандидатстват легално за убежище в ЕС. За всеки върнат бежанец ЕС ще взима по един сириец от Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Да видим сега Меркел как ше отиграе топката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
coder
преди 7 години
Баси тъпия договор :). Срещу всеки върнат човек (посока ЕС към Турция) ЕС ще прибира 1 сириец в ЕС (посока Турция към ЕС). Айде сметнете нетният поток от хора накъде ще е :). Турция ще пуска едни контролни групи от n-броя бежанци, а после ще кажат "Ама те са избягали от лагерите, разбира се, че ще си ги приберем, но по споразумението вие трябва да вземете сега n-броя сирийци от нас".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Щото сме човеколюбиви евроатлантици,будали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
А тя границата, що не е минирана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Тая ограда с един булдозер лесно и бързо могат да я пробият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Колко пъти го казвах,минирайте я тая граница и нека минат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Да се отказват! Това е сделката на Меркел, не сделката на европейците! Да пуска зомбитатаа и да се решава веднъж за винаги, пази ли се границата или не! Искаме ли държава или не! Пазим ли си жените и децата или не! Искаме нормален живот или не!Преди да се сключи сделката, в България имаше 800 псевдобежанеца! След нейното сключване в България има 14 000 по центрове за настаняване и още поне 10-12 000 извън тях! Какво излиза, откакто е сключена тази сделка, от Турция са нахлули десетки хиляди! Каква е печалбаат от нея? Страната малко по малко се пълни! Тиквата строи оградата между другото( на турски: еваш, еваш, егалям, егалям). Тя не е ли приоритет номер 1??? Бачваровица ще ми отваря лагери, скапват живота на хората. Днеска тука, утре там! Излизат някакви карикатури по телевизията и успокояват хората, че "нямало страшно"! Защо Тиквата не се откаже да е премиер, да си отиде в Банкя кмет, да кандидатства по програмата, неговата община да спечели проект за интеграция и да си ги вземе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още