IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на КЕВР няма да се повишава догодина

Въпреки предварително постигнатото съгласие между партиите за ръст на парите за контролни функции на регулатора предложението бе отхвърлено

16:09 | 02.12.15 г.
Бюджетът на КЕВР няма да се повишава догодина

Бюджетът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за следващата година няма да бъде увеличен. Парламентът отхвърли предложението за нарастване на бюджета на регулатора за 2016 година с 1,3 милиона лева. Предложението бе обсъдено от Народното събрание, което днес продължава да гласува текстове от законопроекта за Бюджет 2016.

Мартин Димитров от Реформаторския блок апелира за увеличение на бюджета с посочената сума, като изтъкна, че на енергийния регулатор се възлагат нов вид функции. „Поради липсата на контрол се стигна дотук в енергетиката“, каза той и заяви, че очакването КЕВР да поеме нови функции следва да бъде осигурено с финансиране.

КЕВР трябва да упражнява контрол върху енергийните дружества и това е в основата на постигнатото предварително съгласие от всички парламентарни групи, посочи Димитров. „По-силен контрол не става без бюджет“, заяви той.

От трибуната Димитров посочи, че след като всички искат КЕВР да не е само орган, който определя цени, следва да се осигури и необходимия като брой персонал. „КЕВР трябва да наеме нови служители и да се превърне в силен контролен орган, който да следи дружествата от сектора, за да не се товари НЕК с допълнителен дефицит“, каза депутатът.

Тези допълнителни средства ще се върнат като спестени разходи, допълни Димитров. Без повече контрол мерките няма да дадат ефект, каза още той. Идеята е допълнителните пари да отидат за експерти, които да осъществяват контролни функции, аргументира предложението той. И каза, че досега те са били много малко. Затова бюджетът ще иде за качествени експерти и за това те да контролират множеството дружества в сектор „Енергетика“. „Повечето контрол ще ни се отплати и ще ни спести милиони, които няма да изчезнат от енергетиката и то още през следващата година“, каза Димитров.

Менда Стоянова от ГЕРБ посочи обаче, че след като институция като Сметната палата успява да се справи с бюджета си, следва и КЕВР да го направи.

Таско Ерменков от левицата призова да се подкрепи предложението за увеличение на бюджета на регулатора, защото не става дума само за заплати, а за обем работа. Той изтъкна, че са увеличени обектите, които комисията трябва да регулира. „Ако искаме да имаме контрол над производителите на енергия, трябва да имаме специалисти, по-добри от тези в ЕРП-тата“, каза Ерменков, като посочи, че това изисква и съответното възнаграждение.

Валери Симеонов от ПФ също подкрепи ръста на средствата за регулатора, като посочи, че има нужда от хора, които да контролират заради установените злоупотреби.

В крайна сметка предложението на Делян Добрев и и други депутати от енергийната комисия не бе подкрепено от парламента. В отрицателен вот от БСП Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев заявиха, че в този сектор са най-големите злоупотреби и попитаха за какво е тази комисия, ако не упражнява контрол.

Няма да бъде увеличен и бюджетът на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), решиха още депутатите. Ситуацията по дебатите на практика повтори тази от дебатите за КЕВР и опозицията не успя да убеди ГЕРБ в нуждата от 440 хиляди лева повече за ядрената агенция.

Таско Ерменков от БСП призова за увеличение на бюджета, като отбеляза, че на агенцията й предстоят редица важни лицензионни решения. Заплатите там сега били по 500 лева, което не кореспондира с бъдещето на ядрената енергетика. Той отбеляза, че става въпрос за увеличение на разходи за сметка на собствените й приходи, а не за дотация.

Валентин Николов от ГЕРБ също посочи нуждата от повече пари за АЯР, защото на агенцията й предстои издаване на лицензия за удължаване живота на пети и шести блок. Ядреният регулатор трябва да се произнесе в съзвучие с международните практики, което изисква и ресурс за експерти, каза той. Агенцията се произнася и за разрешения за линейните ускорители в болниците, които се откриват, напомни той и призова да се увеличи бюджетът, защото догодина е началото на лицензирането на пети блок.

Бюджетът на ДФ „Земеделие“ също остана без увеличение, след като народните представители отхвърлиха предложение за ръст на разходите с 60 милиона лева.

Вносителите от опозицията се мотивираха, че с допълнителните средства ДФ ще има възможност да компенсира земеделските производители при форсмажорни ситуации на пазара като руското ембарго. Предложението обаче не е прието.

Без дебати бяха приети бюджетите по вносител на Централната избирателна комисия, Комисията за финансов надзор, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Държавната комисия по сигурността на информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още