IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обвини управляващите в "игра на числа" при отчета за изпълнението на бюджета

Страната е в застой, а предприятията затварят производството, алармираха от опозиционната партия

11:40 | 29.05.15 г.
БСП обвини управляващите в "игра на числа" при отчета за изпълнението на бюджета

Счетоводни трикове и игри с числата прави правителството при изпълнението на бюджета през последните месеци. Това заяви от парламентарната трибуна бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, сега депутат от БСП – Лява България.

Той посочи, че приходите от корпоративни данъци през първото тримесечие са с 20 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. За левите това означава, че фирмите работят по-лошо.  Стойнев даде и статистика от Националния статистически институт (НСИ), според които инвестициите в обновяване на производството на компаниите в първото тримесечие намаляват с 550 млн. лева на годишна база.

"Намаляват и преките чуждестранни инвестиции", посочи още депутатът.

Това са признаци за икономически застой, затваряне на производства и бедност за населението, смятат от БСП- Лява България.

Според техните данни за първото тримесечие на тази година приходите от данъците върху доходите на физическите лица е с 1 млн. лева по-малко. За година с 500 хил. души са се увеличили работещите при минимално възнаграждение – около 340 лева, и те вече са 1 млн. души.

В своята декларация от БСП посочиха, че благодарение на „счетоводен трик” правителството отчита ръст на ДДС с 350 млн. лева. В края на 2014 година е имало засилено изплащане на дължимия данък и така през 2015 година сумите за връщане са по-малко, отчете Стойнев. В същото време вътрешното потребление намалява с 32 млн. лева. 

Той посочи още едно разминаване, представено от правителството на Бойко Борисов. По данните на финансовото министерство бюджетният дефицит към 2014 година е в размер на 3,7% от брутния вътрешен продукт (БВП), а данните на Евростат са за дефицит от 2,4 на сто от БВП.

Притеснително за левите е и, че в последните емисии външният дълг значително изпреварва вътрешният и така България става все по-зависима от външни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още