IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Вълчев: От първи септември вдигаме учителските заплати с 15%

Допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще са възможни през януари 2018 г., твърди новият образователен министър

14:18 | 07.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Първата крачка за това ще е още от 1 септември, когато плaнираме заплащането на учителите да се повиши с около 15%. Това каза в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.
Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките населени места, каза още той.

По думите му това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование – чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини.

Според него допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще е възможно през януари 2018 г.

Преди дни, минути след като встъпи в длъжност финансовият министър Владислав Горанов също обяви, че вдигането на учителските заплати ще започне още от тази есен. Той отказа да конкретизира точно с колко, но подчерта, че обещаното вдигане на заплатите до края на мандата с 50% ще са нужни 1,4 млрд. лв. Според прости сметки излиза, че планираното 15-процентно увеличение ще коства на бюджета около 150 млн. лв.

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища, Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа, поясни министърът.

Той изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация. 

Според Красимир Вълчев новият екип на Министерство на образованието и науката ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат.
Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор "Предучилищно и училищно образование".

В Пловдив министър Вълчев присъства на откриването на образователната инициатива "Институт за политика", която ще обучава и създава бъдещи политически лидери.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
А дотогава на фотосинтеза ли? Защо чак от новата учебна година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още