IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли търговците на горива ще подават повече информация към данъчните

Доставчикът и купувачът вече ще трябва да посочват в справките към НАП и цената на сделката с течни горива в лева без ДДС

13:53 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 юли търговците на горива ще подават повече информация към Националната агенция за приходите (НАП). Това е записано в промените в Наредба № Н-18 на Министерство на финансите (МФ), която е обнародвана в днешния брой на Държавен вестник. Документът беше публикуван за обществено обсъждане още през януари 2017 г. 

Целта е данъчните да засичат кога продажбите на даден търговец с горива надхвърлят 25 хил. лв. В момента по закон над тази сума дръжествата от сектора са длъжни да предоставят обезпечения в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на НАП. 

Предвид обстоятелството, че обезпечението се определя от данъчната основа на облагаемите доставки или вътреобщностните придобивания на течни горива или стойността на получените течни горива, освободени за потребление за предходния данъчен период, неговият размер има променливи стойности за всеки текущ данъчен период. 

Въпросното обезпечение се определя от НАП на база информацията, която постъпва в системата "Контрол на горивата". В момента постъпват данни само за вида и количеството на доставката. От 1 юли обаче и доставчикът, и купувачът вече ще трябва да посочват в справките към данъчните и цената на сделката в левове без ДДС. Това, според мотивите към наредбата, подготвена от Министерство на финансите (МФ), ще позволи съпоставяне на данните за размера на обезпечението, а оттам и данъчните по-ефективно ще събират дължимите налози от доставки на течни горива.

Промените, които се въвеждат с новата наредба, няма да бъдат свързани със съществени разходи за икономическите оператори, доколкото ще е необходимо извършване на разходи единствено за закупуване на баркод четци, с които ще се сканира уникалният контролен номер (УКН) на еАДД (акцизния данъчен документ), подчертават от министерството. От ведомството обаче уточняват, че част от фирмите разполагат с баркод четци, а за тези които нямат, размерът на разхода ще зависи от вида и характеристиките на баркод четеца, който изберат.

Още промени

Лицата, които имат реализирани на територията на България инвестиции по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите, надхвърлящи левовата равностойност на 5 млн. евро, вече ще могат да ползват и интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД) от тип 2. Казано иначе, ще могат да ползват вместо касови апарати, интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност от одобрен тип и с един централен сървър, свързан в мрежа с всички търговски обекти.

Съгласно промените в наредбата, данъчните инспектори вече ще разполагат с бюджет за контролни покупки при проверки в търговски обекти, които целят да установят дали в даден магазин се издава касова бележка при продажба на стоки. И до момента служителите на НАП използват този метод, но той не бе подробно описан в нормативите и не разполагаха с бюджет. Инспекторите използваха лични средства, които невинаги могат да си възстановят (особено при покупка на услуги).

Средствата за контролните покупки ще се осигуряват от бюджета на НАП, а целта е по-добър контрол и изваждане на сивите обороти на светло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още