IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните ще търсят некоректни търговци с контролни покупки

Промените в Наредба 18 целят да извадят на светло сивите обороти и да засилят борбата с фискалните измами

17:13 | 23.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Данъчните инспектори вече ще разполагат с бюджет за контролни покупки при проверки в търговски обекти, които целят да установят дали в даден магазин се издава касова бележка при продажба на стоки. Това е записано в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, подготвен от финансовото министерство. 

И в момента служителите на Националната агенция по приходите (НАП) използват този метод, но той не е подробно описан в нормативите и не разполагат с бюджет, а използват лични средства, които невинаги могат да си възстановят (особено при покупка на услуги).

Според мотивите на финансовия министър Владислав Горанов средствата за контролните покупки ще се осигуряват от бюджета на НАП, а целта е по-добър контрол и изваждане на сивите обороти на светло.

„Борбата със сивата икономика и данъчните измами е един от стратегическите приоритети на НАП. В тази връзка регламентирането на процесите по извършване на контролни покупки ще доведе до запазване и повишаване на положителния ефект на проверките, при които се осъществяват такива покупки, в т.ч. и до спазване на данъчното и осигурително законодателство“, е записано още към мотивите за промяна в наредбата.

Ако измененията в норматива бъдат приети, лицата, които имат реализирани на територията на България инвестиции по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите, надхвърлящи левовата равностойност на 5 млн. евро, ще могат да ползват и интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД) от тип 2. Казано иначе, ще могат да ползват вместо касови апарати, интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност от одобрен тип и с един централен сървър, свързан в мрежа с всички търговски обекти.

Предложените промени в наредбата няма да доведат до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, пише още в мотивите. 

Измененията в наредбата ще са обект на обществено обсъждане до 19 февруари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Аман, престанете да тормозите дребните, защото това е с.ещу малкия, а не срещу корпорациите. Какво ще направи малкия като скрие 1000 лв. оборот, ами ще си плати сметките и ще си купи нещо, т.е. парите ще са обратно в оборота, но за да му вземем 10-те лева, ще изфарчим 20, за да доказваме, че данъчните работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още