IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Мерките за затягане на контрола при търговия с течни горива дават резултат

2,07 млрд. лева са приходите от акцизи на горива през 2015 година, сочи справка от финансовия министър

16:15 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ: Мерките за затягане на контрола при търговия с течни горива дават резултат

През 2015 година приходите от акцизите на горива са в размер на 2,07 млрд. лева, става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, отправен към депутатите от БСП Лява България Георги Търновалийски и Светла Бъчварова.

Спрямо 2014 година има ръст от 8,6 на сто или 164,2 млн. лева. Акцизите на горива държат дял от 46,4% от общите приходи от акцизи в хазната.

Приходите от акцизи от газьол и керосин формират основната част (72,2%) от общите приходи от горивата, става ясно още от отговора на финансовия министър. Нетният им размер е почти 1,49 млрд. лева, което представлява ръст от 11,2%, или със 150,4 млн. лева, спрямо 2014 година.

Данните са изнесени във връзка с промените в законодателството, които задължиха всички, които зареждат течни горива за собствени нужди да регистрират и отчитат продажбите чрез фискални устройства. Анализите на финансовото министерство показват, че с влизането в сила на текстовете новите текстове се увеличават бюджетните приходи от акцизи, намалява нелоялната конкуренция на пазара и делът на сивата икономика.

Освободени от задължението да свързват собствените си бензиностанции с данъчните служби чрез фискални устройства обаче са земеделските производители.

За да се възползват от тази възможност, тяхната техника трябва да бъде регистрирана по Закона за за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, а самото зареждане да не бъде извършвано от стационарни и подземни резервоари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още