IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите пак излизат на протести през октомври заради нивомерите

Стопаните настояват да отпадне задължението им да монтират устройства на съдовете за гориво заради големите разходи

15:55 | 10.09.15 г.
Зърнопроизводителите пак излизат на протести през октомври заради нивомерите

Зърнопроизводителите започват нови протести след месец заради изискванията за монтиране на нивомерни и фискални устройства на съдовете за съхранение на гориво на земеделските производители. Това решение е взела Националната асоциация на зърнопроизводителите на проведено вчера (9 септември) заседание на Управителния съвет, съобщават от организацията.

Асоциацията настоява да отпадне задължението на стопаните да монтират устройства на съдовете за гориво заради големите разходи.

Още от началото на годината фермерите са в конфликт с Министерството на финансите и приходната администрация, след като с бързи законодателни помени се въведе изискване за оборудване с измервателни уреди на ведомствените бензиностанции.

Земеделците трябваше да приведат съдовете си за съхранение за гориво в съответствие със законовите изисквания до края на август, след като през юни в Държавен вестник беше публикувана променената наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тя изисква от всички лица, зареждащи течни горива за собствени нужди от резервоари за горива с вместимост над 1 000 литра, да монтират нивомери.

Зърнопроизводителите обаче излязоха на протест и масово зареждаха селскостопанска техника по бензиностанциите. Така те получиха отсрочка за монтирането на нивомерите до края на октомври.

Асоциацията обаче призовава фермерите да не монтират измервателни уреди и настоява държавата да засили контрола и превенцията срещу контрабандата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още