IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци зареждаха селскостопанска техника по бензиностанциите

Фермерите излязоха на протест заради изискването за нивомери на ведомствените бензиностанции

16:26 | 24.07.15 г. 2
<p>
	Министерството на финансите не успя за шест месеца да докаже какъв ще е ефектът от монтирането на фискалните устройства, според председателя на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министерството на финансите не успя за шест месеца да докаже какъв ще е ефектът от монтирането на фискалните устройства, според председателя на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. Снимка: БТА

Земеделски производители от областите Варна, Добрич, Шумен, Русе, Ловеч, Силистра, Разград, Стара Загора, Враца и други протестираха срещу изискването за монтирането на нивомери на ведомствените бензиностанции.
Стопаните демонстративно и групово зареждаха земеделска техника по бензиностанциите, като на места това причини задръствания, включително на международни пътища.

От началото на годината Министерството на финансите и фермерите спорят дали стопаните трябва да слагат нивомери и фискални устройства на своите съдове за съхранение на горива. Ведомството публикува и анализ, според който държавата губи около 1,1-1,2 млрд. лева годишно от укрити данъци при продажбата на горива.

В края на юни в Държавен вестник беше публикувана променената наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тя изисква от всички лица, зареждащи течни горива за собствени нужди от резервоари за горива с вместимост над 1 000 литра, да монтират нивомери.

Земеделците получиха срок да се приведат в съответствие с изискванията до края на август. Зърнопроизводителите обаче заплашиха, че след 20 юли ще струпат селскостопански машини по бензиностанциите, за да покажат неприложимостта на текстовете за монтиране на фискални устройства и нивомери на съдовете за гориво във ведомствените бензиностанции.

Междувременно Реформаторският блок, а след него и Патриотичният фронт, предложиха облекчения на правилата за съхранение и отчитане на горива от фермерите. Предложенията за законодателни промени са качени на сайта на Народното събрание.

Пред БНР Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите коментира, че „някой иска да прави пари на гърба на земеделските производители, а не да се бори с контрабандата на гориво“. Той добави, че за 2014 година са получени едва 60 процента от ваучерите за гориво.

„Имахме обещание от ГЕРБ преди изборите, че за 2015 г. също ще има нотификация за гориво с намалена ставка на акциза за земеделските производители. Финансовият министър каза, че все още търси схемата, по която ще се възстановява за 2015 г., но не я е избистрил в главата си“, коментира Христов.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията Румяна Ангелова посочи, че изискванията на финансовото министерство представляват непосилна тежест.

„Никой не обяснява, че това фискално устройство и този нивомер трябва да отговарят на определени стандарти и да е съвместим с бензиноколонка, с цистерна и в един момент нашите съдове за съхранение трябва да се превърнат в реални бензиностанции. Проблемът е, че Министерство на финансите не успя за шест месеца да докаже и да убеди какъв ще е ефектът от монтирането на тези фискални устройства. Ние не сме убедени, че това ще доведе до нужния ефект за фиска“, каза Ангелова.

Министерството на земеделието няма отношение към протестите на зърнопроизводителите и не е страна в този спор, заяви земеделският министър Десислава Танева, цитирана от БНР. „Всеки в една демократична и свободна държава има форми, по които да изрази гражданската си позиция. Това е формата, която е избрала тази организация. Аз не издавам тази наредба, комуникацията и дебатът за за нея беше проведен в Министерство на финансите“, посочи тя.

Вижте в галерията как протече протестът на стопаните

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
Борса
преди 8 години
С малката разлика, че земеделците ползват данъчно облекчение в/у горивата като държавата им възстановява платеният акциз. Изкушението да препродават безакцизно гориво е огромно, а печалбите също не са лоши. Докато нямат нивомери никой не знае колко гориво реално съхраняват и колко потребяват. Акцизът сега им се възстановява само по документи, а земеделците както знаем са много добри с документите, когато имат да усвояват субсидия. В крайна сметка те удрят по нашият джоб веднъж през субсидии, втори път през акциз върху горивото и трети път с цените на продукцията им, които са на пазарни нива макар и субсидирани от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Pazar
преди 8 години
Тази наредба е пълна глупост, а може би наглост. Вместо да се хване контрабандата там където е, се финтира в съвсем друга посока - нали тези, които имат ведомствените бензиностанции за нуждите на машините си, не произвеждат гориво, а вероятно и не внасят, те само купуват от други бензиностанции или доставчици, които и без това са задължени да изполазват въпросната апаратура. Вместо митниците и НАП да хванат здраво граничните пунктове от където идва вноса и изходите на Нефтохим, който произвечжда гориво, те търсят под вола теле и само трупат тежест върху бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още