IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни проверяват дали ведомствените бензиностанции са с измервателни уреди*

Въведената мярка обаче разгневи зърнопроизводителите

16:54 | 09.01.15 г.
Данъчни проверяват дали ведомствените бензиностанции са с измервателни уреди*

От 1 януари ведомствените бензиностанции трябва да имат измервателни системи, свързани с Националната агенция по приходите (НАП). Дни след като изискването е влязло в сила, данъчни, Агенция „Митници“ и МВР правят съвместни проверки дали обектите да бъдат оборудвани с нивомерни системи се спазва, съобщиха от НАП.

Повече от две години всички бензиностанции, които продават горива на дребно, са задължени да подават електронно информация за количествата и продажбите в реално време. Досега не е имало такова изискване за ведомствените бензиностанции.

Данъчните обясняват, че търговията е един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка. Затова били въведени  фискалните устройства в бензиностанциите, свързани дистанционно с НАП, нивомерните системи във всеки обект за търговия с горива, а през 2014 г. е пусната в експлоатация и електронната система „Контрол на горивата“, чрез която НАП и митниците следят движението на всички горива на територията на страната, обясняват от приходната агенция.

Въведената мярка обаче разгневи зърнопроизводителите. В писмо до медиите те заявиха, че въведените промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) налагат да бъдат сложени измервателни уреди и в стопанствата, където има резервоари за гориво заради земеделската техника.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изтъкна, че промените са публикувани на 24 декември 2014 г. в Държавен вестник, а до 1 януари срокът за монтирането на уреди бил твърде кратък. Според организацията промените са направени  тихомълком и без обществен дебат.

Фермерите твърдят, че монтирането на подобни устройства е допълнителна ненужна финансова и административна тежест и голяма част от земеделските производители не могат да си позволят подобни извънредни разходи.

„На практика промените засягат всяка фирма с ведомствена бензиностанция, която има автопарк, не само земеделците“, коментира пред Investor.bg Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ.

Той припомни, че дебати по същия казус е имало и преди - в края на 2012 г. и началото на 2013 г. при първия мандат на ГЕРБ, но тогава промените не са приети.

„Тогава решихме всяка доставка на гориво за собствени нужди да се декларира в сайта на НАП с електронен подпис и да се попълват дневници“, обясни  Вукодинов.

Зърнопроизводителите са недоволни, че вече имало стопани с наказателни актове и запечатани съдове за гориво.

Асоциацията настоява за среща във финансовото министерство, както и мярката да бъде отменена.

От НАП са категорични, че проверяващите екипи ще съставят актове за нарушения на онези обекти, в които уредите не са монтирани и ще запечатват горивните резервоари. Ако преди издаването на наказателното постановление собственикът на бензиностанцията внедри работеща нивомерна система, санкция няма да бъде наложена.

Новата мярка се обяснява от данъчните с получени десетки сигнали, че във ведомствените обекти се продават горива в нарушение на закона.

Междувременно Министерството на финансите публикува проект на Наредба за за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Проектът регламентира начина, по който следва да се извършва регистрирането и отчитането при зареждане на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди с течни горива.

Определен е срок до 31 януари 2015 г., в който НАП извършва първоначални проверки на фирмите, които зареждат течни горива за собствени нужди. Ако бъде установено несъответствие с изискванията, на данъчно задълженото лице се дава едномесечен срок, за да коригира  пропуските.

Изключения се допускат, ако съдовете за съхранение в едно предприятие са с обща вместимост до 500 литра, като общото заредено количество гориво за календарната година не трябва да превишава 2000 литра, или ако инсталациите за производство или отопление за със  специфични технически характеристики и не могат да бъдат оборудвани с електронна система с фискална памет. Последното трябва да се доказва с протокол пред НАП.

*Новината е допълнена в 17.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още