IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители отиват с трактори на бензиностанциите заради наредба на МФ

Монтирането на нивомери не е мярка срещу контрабандата, твърди Радослав Христов

13:43 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зърнопроизводители отиват с трактори на бензиностанциите заради наредба на МФ

Зърнопроизводители заплашиха, че ще струпат селскостопански машини по бензиностанциите в страната след 20 юли 2015 година, за да се види колко е неприложима новата наредба за монтиране на фискални устройства и нивомери на съдовете за гориво във ведомствените бензиностанцции.

В Държавен вестник на 30 юни е публикувана изменената Наредба №18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Наредбата засяга работата на всяко лице, което зарежда течни горива за собствени нужди от резервоари за горива с вместимост над 1000 литра.

Фермерите трябва да се приведат в съответствие до 31 август 2015 г., но те още от януари възразяват последователно срещу предложенията на финансовото министерство.

Монтирането на нивомери и фискални устройства във ведомствените бензиностанции няма да доведе до превенция в борбата с контрабандно гориво, каза пред БНР Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Това не е превенция, това е по-скоро осигуряване на бизнес на няколко фирми в България, коментира още той.

„Това, което имаме като информация още от ноември, е изказване на шефа на "Лукойл":  "Аз ще ги изкарам всички да зареждат на колонка".  Когато купуваме горивата, ние ползваме търговски отстъпки, ако зареждаме на бензиностанция, тези търговски отстъпки няма да можем да ги ползваме. Другият немаловажен проблем е неудобството, което ще бъде създадено за земеделските производители“, заяви той.

Радослав Христов допълни, че комбайните и тракторите не са леки коли, за да зареждат с лекота на бензиностанциите.

За планираното зареждане на трактори след 20 юли той каза, че производителите искат лично да запознаят премиера с аргументите си и ако нещата останат така, ще има „символично зареждане на много земеделска техника на някои бензиностанции“. На практика ще има и блокирани пътища.

Зърнопроизводителят допълни, че мярката ще струва по 15 хил. лв. на 20 – 30 хил. фермери. Зимата, когато при минусови температури фермерите трябва да зареждат, тези устройства не работят и ще бъдем в нарушение, каза още той.

В декларация на НАЗ се казва, че има внос на контрабандно гориво в страната, което умишлено не се контролира от финансовото министерство.

Запитан защо само фермерите са против монтирането на фискални устройства той каза, че такава практика в Европа няма. Ние сме земеделски производители, купуваме горивото с платен акциз и ДДС, нека държавата да се бори с контрабандата, допълни той.

„Не е изключено и някои производители да злоупотребяват с ведомствените бензиностанции, но няма сектор без злоупотреби. Затова има Наказателен кодекс, нека санкциите да бъдат увеличени двойно и тройно, да има конфискация на имущество, но не 30 хил. производители да купуват техника“, каза Христов.

По повод държавната политика в агросектора Радослав Христов твърди, че „държавата иска да убие златната кокошка, на която се крепеше българското земеделие“.

Припомняме, че през януари 2015 г. започна спор между фермерите и финансовото министерство дали новите изисквания да важат за селското стопанство. По изчисления на Министерството на финансите държавният бюджет губи около 1,1-1,2 млрд. лева годишно от укрити данъци при продажбата на горива, а 30% от горивата се реализират без акциз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още