IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Людмила Петкова: 30% от горивата се реализират без акциз

Парламентарната земеделска комисия отложи гласуването на проект за промени в ЗДДС

14:57 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Людмила Петкова: 30% от горивата се реализират без акциз

За 30 на сто от продадените горива в страната не са платени акциз и данък върху добавената стойност (ДДС) и това е една от причините финансовото министерство да предложи и ведомствените бензиностанции да монтират нивомери и уреди за връзка с Националната агенция по приходите (НАП) в реално време. Това заяви пред парламентарната земеделска комисия Людмила Петкова, директор на дирекция данъчна политика в Министерство на финансите (МФ).

Комисията обсъди приетите в края на миналата година промени в Закона за ДДС, според които ведомствените бензиностанции, сред които попадат и резервоарите за гориво на фермерите, трябва да бъдат оборудвани с измервателни уреди – нещо, на което агросекторът категорично се противопоставя.

Людмила Петкова обясни на депутатите с каква цел са направени промените в ЗДДС. Тя припомни, че през 2013 г. с промени в закона е въведен цялостен контрол върху движението и доставките на течни горива, с цел да се проследява целият процес до крайния потребител като се обменя информация между НАП и митниците. Тогава, за да не се създават допълнителни разходи за бизнеса, тези, които зареждат ведомствени бензиностанции, бяха изключени от изискването за онлайн връзка с НАП, посочи тя.

Анализ за 2013 г. показал, че около 30% от горивата в търговските обекти са с неплатени акцизи и ДДС. Затова според финансовото министерство е логично да се монтират измервателни уреди на обектите, останали извън обхвата на контрола – в случая ведомствените бензиностанции, където се зарежда земеделска, горска, строителна и друга техника.

И НАП, и митниците към момента нямали пълни данни за тези бензиностанции, стана ясно на заседанието. Това е една от мерките за по-големи приходи в бюджета, допълни Петкова.

Васил Панов, директор на дирекция „Контрол“ в НАП, обясни, че през 2009 г. анализ показал 200 млн. лв. загуби за бюджета от контрабандни горива. След това са предприети мерките за свързване на бензиностанциите с НАП и въвеждането на нивомерни системи.

Третата стъпка била изграждането на цялостна информационната система за контрол на горивата. В момента около 30 млн. лв. годишно остават невнесени в бюджета, са изчислили в приходната агенция.

„За да съберете тези 30 млн. лв., ние трябва да дадем 200 млн. лв. Заради бълхата ще изгорим палтото“, възрази му председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров.

Представителят на НАП, депутати и представители на агроорганизациите влязоха в спор колко ще струват нивомерите за земеделците.

Експертът обаче посочи, че проверките на НАП от началото на годината показали, че земеделците често държат горивата в съдове, които не отговарят на никакви изисквания – например големи пластмасови бидони от препарати или бракувани цистерни. Те трябва да бъдат декларирани и да получат сертификат от пожарната и от РИОСВ за околната среда, настоя Панов.

Председателят на земеделската комисия Румен Христов му отговори, че има финансово разузнаване, което трябва да хваща контрабандата.

„В момента е направена грешна стъпка и ни е неудобно да се върнем и да я поправим“, коментира Зоров. Той изтъкна, че фермерите работят със скъпа техника и не биха рискували да я зареждат със съмнителни горива.

В момента с исканата промяна се убиват средните и големи животновъди, заяви председателят на АМБ. Той предложи да се направи регистър на ведомствените бензиностанции и камионите с гориво да се движат с GPS.

Румен Христов го подкрепи за предложението да има регистър на ведомствените бензиностанции.

В дневния ред на комисията беше включен и законопроект депутата Румен Йончев, където се предлага за фермерите да се направи изключение от новото правило за ведомствените бензиностанции. Депутатите обаче отложиха гласуването на проекта, за което настояваха най-вече представителите на ГЕРБ.

В петък финансовият министър Владислав Горанов ще има среща със земеделски организации с цел да се постигне консенсус между министерството и фермерите. Ако това стане, е възможно само с промяна в наредбата към закона да се допишат изключения например за по-малките резервоари за гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още