IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на банките нарасна с 55 млн. лв. през ноември

Налице е адекватно покритие на привлечения ресурс с ликвидни активи, както и съхранено доверие в стабилността на системата, отчитат от БНБ

20:17 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на банките нарасна с 55 млн. лв. през ноември

През ноември банките спечелиха 55 млн. лв. Положителният финансов резултат е с 8,3% по-малък спрямо октомври. От началото на годината общата печалба на 27-те банки се повишава до 728 млн. лв. Към резултатите не са включени Корпоративна търговска банка (КТБ), която остана без лиценз на 6 ноември, и ТБ „Виктория“, която бе под специалния надзор на Българска народна банка (БНБ) до 22 декември.

Към резултатите за декември, а и за цялата 2014 г., централната банка следва да добави показателите на ТБ „Виктория“, която реално започна да изпълнява задължения към вложителите си още на 12 декември. Тъй като след изтичането на срока на специалния надзор на 22 декември банката продължи да осъществява дейност, би следвало и нейните резултати да се вземат предвид. Но с тях или без, вече е факт, че банковата система увеличи печалбата си спрямо тази за 2013 г.

Към 30 ноември общата сума на активите на банковата система намалява с 906 млн. лв., или с 1,1% на месечна база, до 80,4 млрд. лв., сочат данните на БНБ. До голяма степен спадът се дължи на намаление на привлечените средства. Свиване е регистрирано при паричните средства – с 6,5%, или 503 млн. лв., и при вземанията от кредитни институции – с 9%, или с 1 млрд. лв. Размерът на общия портфейл с ценни книжа не търпи съществено изменение, но поради спада на активите неговият дял се увеличава до 13%, отбелязват от БНБ.

Що се отнася до размера на активите на отделните банки - най-големите пет банки у нас са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка и Юробанк, като няма разместване в позициите спрямо октомври.

През ноември БНБ продължи наблюдението на дневна база на ликвидните активи и на привлечените средства на кредитните институции. Динамиката при двата показателя свидетелства, че е налице адекватно покритие на привлечения ресурс с ликвидни активи, както и съхранено доверие в стабилността на системата, отчитат от БНБ. В края на ноември коефициентът на ликвидни активи е 28,84%.

Централната банка внася повече яснота относно динамиката на привлечените средства и раздадените кредити през ноември. От паричната статистика на БНБ, публикувана миналата седмица, не бе много ясно дали и с колко растат депозитите и заемите. БНБ изключи КТБ от статистиката, което не позволи адекватна сравнимост на данните.

В предпоследния месец на 2014 г. размерът на брутните кредити (без тези за кредитни институции) нараства с 583 млн. лв. поради увеличение на кредитите за некредитни (финансови) институции с 551 млн. лв. и на тези за предприятия с 57 млн. лв. Експозициите на дребно намаляват с 23 млн. лв. както при жилищните ипотечни кредити, така и при потребителското кредитиране, констатират от БНБ.

По отношение на привлечените средства – през ноември те намаляват с 951 млн. лв. спрямо октомври. БНБ отдава понижението основно на свиването на ресурса от кредитни институции с 532 млн. лв. (основно компаниите-майки) и от институции, различни от кредитни (вкл. предприятия) – със 716 млн. лв.

Същевременно депозитите от граждани и домакинства продължават да се увеличават. За месец покачването е в размер на 321 млн. лв. Това представлява най-голямото месечно изменение от юни, когато значителни суми напуснаха банковата система в резултат на паниката, продължила няколко дни.

Тогава КТБ бе поставена под специален надзор и впоследствие изгуби лиценза си за банкова дейност, а ПИБ получи помощ от държавата след одобрение от Европейската комисия.

На 4 декември започна изплащането на гарантираните депозити в КТБ, чийто размер е 3,7 млрд. лв. От БНБ отбелязват, че преобладаващата част от средствата остават в банките. Последните данни на Фонда за гарантиране на влоговете пък показват, че към 30 декември 89 290 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3,191 млрд. лв.

През месеца 27-те кредитни институции са начислили допълнителна обезценка за 89 млн. лв., с което натрупаният размер от началото на годината възлиза на 1 млрд. лв. Сумата е близка до обезценките, направени от банките, за цялата 2013 г.

Обезценките през миналата година възлизат на 1,028 млрд. лв., изключвайки данните за КТБ и Креди Агрикол България (предишното име на ТБ „Виктория“, която бе придобита от КТБ и преименувана впоследствие). Ето защо е възможно обезценките да бъдат същите като тези за 2013 г. или малко по-малки от тях.

От БНБ посочват още, че през ноември балансовият капитал на системата нараства с 67 млн. лв., или с 0,6% на месечна база, до 10,8 млрд. лв. Растежът е генериран от повишения доход от текущата година и от увеличените преоценъчни резерви.

Окончателни данни за представянето на банките през цялата 2014 г. БНБ ще публикува на 30 януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още