IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вложителите в банка "Виктория" получават достъп до средствата си от днес

Изплащането на парите започва близо половин година след поставянето на банката под специален надзор

09:03 | 12.12.14 г.
Вложителите в банка "Виктория" получават достъп до средствата си от днес

Близо половин година след поставянето на ТБ "Виктория" под специален надзор (на 22 юни) от днес всички вложители в банката ще имат достъп до средствата си.

Кредиторът започва изпълнение на задълженията си към своите вложители въз основа на решение на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) от 19 ноември, съобщиха квесторите в банката Христина Стамова и Божидар Аршинков на сайта ѝ.

Дебитните карти, издадени от банката, ще бъдат активни, като наличните по тях средства ще могат да се теглят от банкомати и ПОС терминални устройства на други банки и търговци. В офисите на банката ще се обслужват сметките само на клиенти с изтекъл срок на дебитната им карта.

Левови и валутни преводи ще се приемат за изпълнение в офисите на ТБ "Виктория". Валутните преводи ще се изпълняват само със SPOT вальор, тоест два работни дни от датата на нареждането.

Без предварителна заявка средства на каса ще се изплащат до 2 000 лв дневно. Над 2 000 лв/1 000 евро/1 500 щатски долара дневно пък ще могат да бъдат теглени със заявка от два работни дни. Предварителна заявка няма да се изисква в случаите на теглене на депозити на датата на падежа.

Функционирането на интернет банкирането на банката ще продължи в режим на пасивен достъп. Възстановяването на всички останали операции, съгласно предоставените потребителски права, ще се осъществи в най-кратък срок.

Банката разполага с достатъчно средства, за да покрие изцяло размера на всички депозити на фирми и граждани – както гарантираните, така и негарантираните, съобщиха във вторник самите квестори на ТБ "Виктория" Христина Стамова и Божидар Аршинков. По данни на БНБ след поставянето на банката под специален надзор само защитените спестявания са за 55,1 млн. лв.

Банката вече разполага с ликвидни средства за 160 млн. лв, но се очакват и допълнителни постъпления в следващите месеци, съобщиха вчера от БНБ.

С цел осигуряване на качествено и навременно обслужване банката отправя молба към своите вложители искания за закриване на картови и безсрочни сметки да бъдат депозирани при възстановяване обичайния ритъм на работа на банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още