IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cobden Partners: Мерките срещу дисбалансите в еврозоната само отлагат проблемите

Според Гордън Кер и Кевин О'Дрискол от британската консултантска компания България не бива да се отказва от валутния борд и не бива да влиза в еврозоната

08:49 | 01.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Необслужваните кредити все още са в италианската банкова система и ще отнеме време да се отървем от тях. Не бива да забравяме, че приложените методи за справяне с лошите кредити само отлагат проблема. Това заяви Кевин О'Дрискол от британската консултантска компания Cobden Partners в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

"Приложените решения за италианската банкова система може би ще поддържат системата още 4-5 години по начина, по който е структурирана секюритизацията. Тя има три нива и ние на практика секюритизираме много лоши активи. Иронично е само като се замислим на какво ни напомня това от гледна точка на мерки, които прилагаме за справяне с италианските лоши кредити. Според мен е много подобно на това, което имахме през 2008 г.", допълва О'Дрискол.

Според Гордън Кер, също от Cobden Partners, рейтинговите агенции са извън контрол. "Те виждат големи промени в законите в Италия като доказателство, че очакват събиранията на необслужвани кредити и на обезпечения да се ускорят [...] Има схващане, че може да вземете някакво настоящо ниво на събраните дължими средства, например 7% от необслужваните кредити [...] Ако вземете тези предполагаеми 7% и приемете, че те ще се повишат заради законодателни промени, проведете симулация, направите анализ и дадете висока кредитна оценка - самата идея, че всичко ще бъде изплатено след 20 години, е просто фикция", допълва Кер.

Гордън Кер и Кевин О'Дрискол имаха лекция в УНСС на тема "Необратимия път към срив на еврото".

"Еврото ще съществува, докато изведнъж не спре да съществува. Проблемът е, че ще бъде много трудно да прогнозираме кога ще се разпадне еврото, защото от финансовата криза насам виждаме, че правилата се променят непрекъснато. Опитваме се да подчертаем, че повечето решения просто отлагат проблемите, както се случи в Гърция и Италия. Ясно е, че с дисбаланса, който се натрупва в системата, той или ще трябва да се компенсира, или да се вземат крайни мерки. Което означава, че в един момент нещо ще поддаде", смята О'Дрискол.

Според Гордън Кер еврото е една от най-зле замислените валути в модерната финансова епоха. "Идеята, че може да създадете единна валутна зона отгоре надолу е все едно да построите къща, като започнете от покрива. Всички първоначални правила, които трябваше да уверят, че икономиките на страните членки ще работят в унисон, бяха нарушени от всички големи държави, включително Германия и Франция. Ирландия се възползва с огромните си нива на дълг, Гърция направи същото", допълва Кер.

Целия разговор, както и защо според Гордън Кер и Кевин О'Дрискол България не бива да влиза в еврозоната, вижте във видеото с първата част на предаването:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още