IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Растеж от 1,8-2% през 2016 г. е добре дошъл за приходите

Председателят на Комисията по бюджет и финанси очаква връщането към бюджетен дефицит през четвъртото тримесечие

22:38 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Менда Стоянова: Растеж от 1,8-2% през 2016 г. е добре дошъл за приходите

Икономически ръст от 1,8- 2% през следващата година ще е добре за приходната част на бюджета. Toва коментира в ефира на ТВ Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя подчерта, че не могат да се очакват някакви „страхотни ръстове” следващата година и допълни, че се работи по „параметрите на макрорамката за следващата година, правят се прогнози за приходите и т.н”.

„Очакваме да се подобрява и събираемостта”, коментира Стоянова като подчерта, че предстои да се приеме пакет от данъци, които ще я подобрят.

Изпълнението на Бюджет 2015

„Гледайки цифрите, изпълнението на бюджета за 2015 г. върви много добре при излишък от 600 млн. лв. към момента”, заяви Стоянова като подчерта, че с оглед на традиционно големите в края на годината плащания постепенно тенденцията ще е насочена към дефицит.

„При всички случаи очаквам октомври до декември да преминем към дефицит, но категорично няма да достигнем до планирания такъв (около 3%)”, каза Стоянова.

Оттегленият данък от 2% данък за общините

Оттеглената идея за 2% данък върху доходите, които да събират общините Стоянова коментира, че е била предложена в контекста на предизборната програма на ГЕРБ за децентрализиране на управлението. Тя поясни, че ако 2% от 10-процентния данък бъдат събирани от общините, би означавало с 2% да бъдат свити и разходите за местните власти от централния бюджет. Това по думите й щяло да рефлектира върху субсидията за общините от държавата и съответно - да доведе до дисбаланси с оглед на водената от тях политика.

Според Стоянова трябва да се води по-конструктивен диалог по темата и в по-спокойни времена, като се мисли в перспектива.

ДДС върху корпоративните активи

По отношение на предложението за ДДС върху корпоративните активи тя подчерта, че механизмът за прилагането на идеята трябва да бъде много прост.

Докладите за банковия надзор на БНБ

От думите й стана ясно, че до 30 октомври Сметната палата следва да внесе в НС доклада за оценка на банковия надзор. Изготвеният доклад от МВФ и Световната банка също бил готов, „но не е достъпен“.

„БНБ е настоявала да свали конфиденциалността”, коментира Стоянова.

Държавните пари за военни самолети

Тя изтъкна, че превъоръжаването със съвременни самолети „наистина е голям бюджетен проблем”

„Досега България отлагаше и мисля, че нашата малка икономика трябва да потърси и друг начин затова, а не да хвърля милиарди в тази посока. Не мисля, че е проблем да търсим съдействие от съседни страни за охрана” на въздушното пространство, стана ясно от думите й.

Цялото интервю с Менда Стоянова гледайте във видеото

Още видеа ще намерите на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още