IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се нови промени в строителното законодателство

Предвижда се да бъдат облекчени регулаторни режими за строителния бизнес, а ЗУТ да се раздели на два закона

10:14 | 19.08.13 г. 1
Готвят се нови промени в строителното законодателство

След като миналия месец влязоха в сила промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които се регламентираха функциите на Министерството на регионалното развитие и новото Министерство на инвестиционното проектиране, управляващите са решили да правят нови поправки в закона.

Предвижда се нормативният акт да бъде разделен на два отделни, като едната ще регламентира устройството на територията, а другата - ще касае самият инвестиционен процес в строителството, обясни пред БНР депутатът Димчо Михалевски, който председателства парламентарната група по регионална политика.

Преди това обаче ще бъде подготвена своеобразна „карта“ на проблемите в законодателството и пречките, които поставя пред бизнеса. На тази основа ще бъдат направени и промени в законодателството, които да облекчат регулационните режими.

Михалевски обясни, че подготовката на тази „карта“ е вече в ход, след като бизнесът, общините и неправителственият сектор са подготвили доклади за проблемните моменти в законодателството.

Депутатът се надява, че с новите промени в закона ще се стимулират инвестициите в строителството. По думите му спадът на инвестициите не се дължи само на кризата, а и на условията, при които са принудени в момента да работят инвеститорите – без предвидимост по отношение на времето за реализация на проектите, тяхната цена, както и участниците в целия инвестиционен процес.

Друг основен проблем, който спъва инвестициите, е липсата на общи устройствени планове на общините. От общо 264 общини 220 не разполагат с градоустройствени планове, заради което инвеститорите трябва да доказват териториална съвместимост на проектите, посочи Михалевски.

Той припомни, че са предвидени 1 млн. лева бюджетни средства за подготовка на общите устройствени планове. Освен това предстои да бъдат съгласувани с Еврокомисията средства по оперативната програма „Техническа помощ“ за изработката на необходимите географски системи.

Михалевски изрази надежда, че до 2-3 години общите устройствени планове на общините ще бъдат готови, като процесът по териториално планиране ще може да разчита на европейски пари и през следващия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още