IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата ново строителство в София са най-търсени през първото тримесечие

Ключов фактор за купувачите вече е районът, а не цената

13:06 | 25.04.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Жилищата ново строителство в София са най-търсени през първото тримесечие

Купувачите на жилища в София насочват предпочитанията си към имоти ново строителство. Това посочват от консултантската компания “Адрес Недвижими имоти” в анализа си за пазара от началото на годината.

Тенденцията рефлектира и върху цените. От компанията отчитат 9% ръст на активността на пазара на жилища ново строителство и 4-5% - при съществуващите жилища. Цените на жилищата ново строителство отбелязват ръст от 4-5% през първото тримесечие спрямо 2-3% при старото строителство.

Ключов фактор за купувачите на жилище вече е районът, а не цената, допълват експертите.

“Стойността на имота и качественото му изпълнение са основни фактори и няма как да не бъдат. Разликата е, че ако преди време хубав имот на добра цена се продаваше мигновено почти без значение къде се намира, то днес купувачите са изключително взискателни и към околната среда”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията.

„Само преди година клиентите, с които работехме, не излизаха извън рамките на предварително планираните си бюджети и не се чувстваха така сигурни. През последните 2-3 месеца наблюденията ни се промениха – купувачите са спокойни и уверени, с готовност за дългосрочни кредити и с сериозен ангажимент”, допълва Димитър Савов, изпълнителен директор на инвестиционната компания BLD.

Според него от съществено значение за купувачите при избор на жилище е районът да им бъде познат или да е в близост до работата им. Невинаги обаче те съумяват да намерят подходящия имот в предпочитания квартал, независимо от бюджета си. В такъв случай те се насочват към място, където предлагането отговаря на очакванията им.

Тази година най-търсени са районите с активно предлагане на сгради ново строителство, допълва Савов. Интересът е и към разработените, и към разработващите се локации. Най-активните са кварталите “Витоша”, “Гео Милев”, “Младост”, “Изток”, “Изгрев” и южните райони на столицата.

Според Адрес избор на имот на локация, която е в процес на облагородяване, е по-перспективен от покупката на жилище в уреден квартал, в който обаче има риск от презастрояване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Аз пък го чета: купувачите са спокойни и уверени - имотите ще падат още като тръгнат банковите разпродажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ама чекайте бре, ние с имоти в супер и широк център нямаме ли право да продаваме, кво са некакви 200к евра за стабилен монолит на добра локация...ама купувайте ги тия хАпартаменти, нема си ги носим у гроба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Аз пък го чета "мечтите са безплатни както за банките така и за строителите...." щото първо нема хора и второ на никой с 650лв. средна заплата нема да му дадат 150К кредит ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
barnabas
преди 8 години
"купувачите са спокойни и уверени, с готовност за дългосрочни кредити и с сериозен ангажимент"Аз така го чета: купувачите, са спокойни и уверени, с готовност за дългосрочно робуване на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
takiteasy
преди 8 години
Няма далавера в депозитите и някой и друг спестовник купили по апартамент! И това ми било тенденция! Хаха. Аре по леко с тези 4 / 5% ръст на цените, че си личи кой плаща за статията. Явно не собствениците на панелки.... :-) .Тоя ръст дето го пишете от две години насам е просто едно раздвижване, сумарно досега трябваше едно 20 - 30% да сме нагоре от 2014та ако всички статий бяха вярни. Ама 20 - 30% ръст няма да видим дълго време. Другото място от дето може да дойде разтеж е последната вълна хора на село дато ще продадат къщи и земи на беззценица...ИЛИ БАМКИТЕ ДА СМЪКНАТ ЛИХВИТЕ....хихиииии жив да не беххххх !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Точно изброените райони са най отвратителните.Явно там никой не купува.Само *** може да отиде да живее във Витоша.Там няма магазини транспорт училища.Ба си наглия лъжец е тоя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
khao
преди 8 години
народа се изнася а вие строите ли строите ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още