IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кемпински-Зографски" намери нов собственик

След няколкогодишни опити за сделка наследниците на Иван Зографски продават столичния хотел на "Виктория Груп ВМ" ЕАД

13:06 | 23.06.14 г. 1
<p>
	Хотел &quot;Кемпински-Зографски&quot;. <em>Снимка: kempinski.com</em></p>

Хотел "Кемпински-Зографски". Снимка: kempinski.com

„Виктория Груп ВМ“ ЕАД купува хотел „Кемпински-Зографски“ в София, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). По искане на дружеството КЗК е образувала производство за концентрация между „Виктория Груп ВМ“ ЕАД и собствениците на хотела ЧАД „Зографски“ АД и „Фортуна Кънстракшън“ АД.  

„Виктория Груп ВМ“ е регистрирана на 4 юни т. г. на адрес в Пловдив. Едноличен собственик на капитала в размер на 50 хил. лева е офшорката, регистрирана на Сейшелите, „Лавана Тур“ ООД.

В съвета на директорите на „Виктория Груп ВМ“ участват двете дъщери на бизнесмена Ветко Арабаджиев – Александра Стайкова и Златомира Арабаджиева. Арабаджиев притежава хотели в Слънчев бряг, Елените, Пампорово и Пловдив.

Столичният хотел „Кемпински-Зографски“ излезе на пазара почти веднага след смъртта на собственика му Иван Зографски, който го придоби в средата на 90-те години на миналия век. Наследниците на Зографски обаче не успяха да реализират хотела преди кризата, въпреки че преговаряха с инвеститори от Близкия изток и Русия. Това смъкна и исканата от тях цена.

Според регистъра на местата за настаняване в Столична община хотелът разполага с 443 стаи и 820 легла към 31 май.

През последната повече от година пазарът на хотели в България последва общия оптимистичен тренд в Европа. Реализираха се две емблематични сделки в горния сегмент от пазара – за „Радисън“ и „Хилтън“ в София, които бяха придобити от бизнесмена Спас Русев. На принудителна продан беше реализиран и столичният хотел „Родина“.

Засега обаче пазарът на хотели у нас е интересен предимно на вътрешните инвеститори. Единственият нов международен оператор, който навлезе в страната по време на кризата, беше Accor с бранда Novotel. В началото на тази година пък InterContinental Hotels Group обяви, че планира да открие хотел от веригата Holiday Inn в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
payak
преди 9 години
Честито на старите и на новите собственици. Да си го ползват със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още