IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Нанев подаде оставка

Сключените договори бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, казва Нанев

15:57 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Божидар Нанев подаде оставка

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев обяви, че подава оставка. По-рано днес беше съобщено, че срещу него са повдигнати обвинения за сключване на неизгодни договори, донесли щети за 2,45 млн. лв.

„Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни. Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота“, се казва в изявление на министъра.

„За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. През цялото време, докато заемах този пост, се ръководех единствено и само от желанието си да бъда полезен на държавата и хората в нея.“

„Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост“, завършва Божидар Нанев.

Според прокуратурата Нанев е сключил договори с Рош България за противогрипни ваксини „Тамифлу“, за които е платено много повече, отколкото са искали от Националната здравна служба на Великобритания. По думите на прокурор Маргарита Немска по-изгодната британска оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договорите с Рош. Тя не коментира дали се смята, че Нанев лично се е облагодетелствал от сделките. 

Обвиненията срещу Божидар Нанев са по член 220 от Наказателния кодекс. По неговата сила длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и причини с това значителна вреда за организацията, която представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още