IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва процедура за свръхдефицит срещу България

Такава процедура започва срещу 20 от общо 27-те страни в ЕС

22:06 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК започва процедура за свръхдефицит срещу България

Европейската комисия започва процедура за свръхдефицит срещу България, е съобщил пред БНР говорителят на комисията по икономическите и валутни въпроси Амадеу Алтафаж.

По-рано днес Евростат обяви, че бюджетният ни дефицит през 2009 г. е бил 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт.

Такава процедура започва срещу 20 от общо 27-те страни в ЕС, е уточнил говорителят на комисията.

„Дефицит над 3% автоматично активира процедура за свръхдефицит срещу съответната страна. Като първа стъпка от нея Европейската комисия ще подготви доклад до Съвета на министрите на икономиката и финансите, което очаквам да стане на 12 май. След това вече решението е на Съвета", е пояснил Амадеу.

"Ако се постигне бюджетен баланс, е напълно възможно процедурата да бъде закрита няколко месеца по-късно. Знаем за намеренията на българските власти да удържат дефицита под 3 на сто през 2010, финансовите показатели на страната са по-добри в сравнение с много други, и се надяваме да се стигне до стабилни стойности под 3%“, е подчертал той.

За цялата еврозона бюджетният дефицит за 2009 г. е достигнал 6,3 на сто, като най-висок е в Ирландия - 14,3%. Дефицитът на Гърция е 13,6 на сто. Данните доведоха до силен спад на европейските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още