IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в България се ускорява до 4-годишен връх

За тримесечието ръстът на БВП се забавя до 0,4% спрямо 0,9% през първите три месеца на годината

11:11 | 14.08.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Българската икономика расте с 0,4% на тримесечна и с 2,2% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). С основен принос за растежа са крайното потребление и износът. По-този начин икономическият растеж се ускорява и е най-висок от 4 години насам (16 тримесечия). 

В номинално изражение през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) достига 20,92 млрд. лв. от 19,517 млрд. лв., колкото беше през второто тримесечие на 2014 г. Това е с 1,403 млрд. лв. повече.

През периода реализираната добавена стойност в икономиката е за 17,901 млрд. лв. Тя се покачва с 0,5% на тримесечна и 1,8% на годишна база.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (78,3%), което в стойностно изражение възлиза на 16,38 млрд. лв. В периода април-юни крайното потребление бележи покачване от 0,7% на тримесечна и 2,1% на годишна база. За сравнение – през първото тримесечие крайното потребление не се промени спрямо края на 2014 г., а в сравнение с първите три месеца на миналата година се покачи с 1,1%.

Инвестициите на компаниите възлизат на 4,787 млрд. лв., като заемат 22,9% относителен дял в БВП. Те се увеличават с 0,3% на тримесечна и 1,4% на годишна база. Годишният им темп на прираст обаче се забавя след силните ръстове от съответно 4,4%, 3,3% и 2,1%, регистрирани през предходните три тримесечия.

Външнотърговското салдо е отрицателно, след като вносът за 14,22 млрд. лв. през периода е повече от износа за 13,972 млрд. лв. НСИ отчита 3,6% годишен ръст на износа и 7,5% прираст на вноса.

Припомняме, че Министерството на финансите повиши оценката си за растежа на БВП до 1,4% през тази година, докато предишната прогноза беше значително по-консервативна - ръст от 0,8%. За 2016 г. министерството предрича ускоряване на растежа до 1,7%, за 2017 г. - до 2,3%, а за 2018 г. – леко забавяне до 2,1%.

Оценката на Световната банка е по-консервативна. Международната финансова организация прогнозира ръст от 1,1% у нас през тази година. Като цяло през юни банката запази оценките си за българската икономика в следващите три години.

Европейската комисия (ЕК) през май ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж на България до 1% през тази и 1,3% през следващата година.

Оценката на Българска академия на науките (БАН) съвпада с тази на правителството, докато италианската банка UniCredit очаква растеж на БВП от 2,1% през тази и 2,4% през следващата година.

Същевременно Българска народна банка (БНБ) очаква ръст на БВП с 1,8 млрд. лв. до 83,965 млрд. лв. За сравнение - в края на 2014 г. БВП на България възлезе на 82,164 млрд. лв., т.е. прогнозата е за ръст от около 2,2% през 2015 г.

Основен положителен принос за растежа на икономическата активност до края на годината БНБ очаква да имат частното потребление и инвестициите в основен капитал, докато нетният износ се очаква да оказва натиск върху икономиката, посочват експертите на централната банка в своя тримесечен "Икономически преглед".

Въпреки това от централната банка допускат известно забавяне на растежа на БВП през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо наблюдаваното представяне на българската икономика през първото тримесечие на годината. Тогава националното стопанство нарасна с 0,9% на тримесечна и 2% на годишна база.

По-конкретна информация за това кои сектори на икономиката са с най-голям принос към икономическия растеж през второто тримесечие ще разберем от предварителните данни на НСИ, които ще бъдат публикувани на 4 септември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
Да де - заем беше даден , не подарени едни пари като стана например в Ирландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
"прозрачно , по действащото законодателство и без пари от бюджета" Доколкото БНБ формално по процедурата я обяви в несъстоятелност, решението беше оспорвано във ВАС, докато накрая Боко пред медиите обяви, че съдът се бави, и се наложи самият председател да отсъди набързо, а после се почна един спор за датата пак публичен и прозрачем, твърдението е вярно - дотук "загубите" са само едни заплати, които и без това щяха да бъдат раздадени. Иначе забравяш, че имаше един държавен заем някъде през Ноември, с който бяха намерени пари за де факто всички вложители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
1.Точно пък фалита на КТБ е най-неподходящият пример - просто той е мижава заврантулка в сравнение с банковите кризи в Ирландия, Исландия, Кипър , Гърция , САЩ и т.н. или си мислиш че там сценария е различен ? :). Щот никъде не чувам за тълпи по затворите заради тези банкови кризи2.КТБ беше фалирана сравнително прозрачно , по действащото законодателство и без пари от бюджета п.п. и не казвам че в бг няма корупция или бюрокрация . просто тя е на сравними средни величини характерни за южната част на този континет и няма нужда да се бичуваме от сутрин до вечер че сме най-корумпирани , най-***, прости и т.н. Поне за това можем да вземем пример от гърците - не съм чул нито един грък да се самобичува , нито себеси , нито държавата си нито народа си , а чесно да ти кажа наща корупция е като пеленаче в сравнение с тяхната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 8 години
КТБ я "фалираха" - но реално да сте чули, някой да фалира покрай банката и да е изгорял с пари от там? Всички си врътнаха цесии и си прибраха парите.. след това следва превъртането им за да не може сделките да се развалят - това е БВП ;) отделно държавата наля 3.5 милиарда кредити за да покрие спихналите активи на банката.. това са нови свежи пари в държавата и реално влияят на БВП на страната. Само, че според мен с еднократен ефект.. та ако искаме да имаме такъв растеж.. трябва да "фалираме" още една банка и да теглим пак заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
Nathan
преди 8 години
Тази прогноза е абсолютна манипулация. ръстът при крайното потребление вероятно се дължи на гърците,които идват да пазаруват в България.,,Позитивните данни,, от трудовия пазар се дължат на сезонната заетост, която набира краткосрочно персонал на минимални възнаграждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 8 години
пхахах то ние сме измислили корупцията и бюрокрацията :) :) *** мнооо любима дъвка сте подхванали . За справка нашата "бюрокрация" е доста по малка в % съотношение спрямо заетите от доста страни от ЕС а за корупцията е просто смешно да се говори - поне не повтаряйте любимите дъвки на политиците . Корупция - та в Гърция има цели фамилии от поколения в администрацията а отиди и се пробвай да спечелиш поръчка в гърция и ще разбереш за кво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Преди кризата само ние си знаехме циганиите. След това и чужденците /подмамени от влизането ни в ЕС/ писнаха от съдебната ни система и бюрокрация и вече всички си ги знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Катализаторът липсва. Не започнат ли истински реформи в администрацията и съдебната власт, мисля, че 2-3 % ни е максималният ръст годишно, при добра конюнктура и то. Макар че в годините преди кризата растяхме с 5-7 %, а системата беше също толкова неефективна и корумпирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Внимание, внимание! На Върха е студено! Носете си топли дрехи и шошони! А по четири годишните е особено студено и рЕзко се променя времето. Червен код за време по върховете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Споразумението им с МВФ беше предпазно и вече приключи. Сега смъкнаха и ДДС на 19%, а за храни мисля на 7%. Разликата е другаде - там направиха реформи в правосъдието и вкараха разни политици в затвора, а у нас си играем на бостан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още