IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България скача с 11% през първото полугодие

Само през юни експортът за Европа расте с 13%, а към трети държави - с 1,8%

13:11 | 10.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Износът на България скача с 11% през първата половина на 2015 г. - в пълен контраст със състоянието на търговията не само през първите шест месеца на миналата година, но и през цялата 2014 г., когато изненадващо износът се сви за пръв път от пет години, макар и с минималните 0,7%.

Сред основните стимули за доброто представяне на българските стоки и услуги в чужбина са съживяващата се европейска икономика, по-евтиното евро и по-ниските цени не само на петрола, но и на редица суровини, които имат отношение и към вноса.

Експортът към основните ни търговски партньори в Европа расте. Очевидно кризата в Гърция, която сякаш се отрази повече на доверието, отколкото на активността на Стария континент през второто тримесечие, не е засегнала търговските ни връзки, тъй като износът за там също се повишава. Година след въвеждането на западните санкции спрямо Русия и ответните контрасанкции на Москва, забраняващи вноса на редица продукти от държави членки на Европейския съюз (ЕС), положението за търговските ни взаимоотношения със страната все още не се подобрява.

В крайна сметка износът през първите шест месеца на 2015 г. се увеличава с 11%, или с 2,23 млрд. лв., до 22,397 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Само през юни експортът нараства с 8,7% на годишна база, или с 4,026 млрд. лв. Ръстовете са в резултат не само от по-високия износ към ЕС, но и заради активизираната търговия на пазарите извън Стария континент.

През първото полугодие вносът на чуждестранни стоки е с 4,7% по-голям спрямо същия период на 2014 г. В абсолютно изражение става дума за стоки на стойност 25,44 млрд. лв., което е с 1,135 млрд. лв. повече в сравнение с година по-рано.

Само през юни вносът се повишава с 5,8 на годишна база, или с 4,409 млрд. лв. Шестият месец на годината се оказва единственият месец с ръст на импорта от трети държави през второто тримесечие. И през април, и през май имаше понижение на вноса от тези пазари – с 0,8% и с 9,3%, съответно. Същевременно вносът от ЕС отново на плюс.

Заради по-бързия растеж на износа над вноса в края на юни търговския дефицит намалява с 26,4%, или с 1,09 млрд. лв., до 3,045 млрд. лв.

Износът за Европейския съюз се покачва с 12,4%

През юни експортът на България само за Европа расте с 13%, а през първото полугодие – с 12,4%, до 14,158 млрд. лв.

Силен стимул за българската търговия се оказва доброто състояние на икономиките на Германия, Италия и Румъния, към които към края на май сме изнесли най-голямо обем стоки. Последните подробни данни на НСИ за търговията с държавите членки на ЕС са към края май, тъй като институтът ги публикува с месец закъснение. Така трите страни, заедно с Гърция, Белгия и Франция, формират 70,1% от българския експорт за Европа.

Към края на май износът към най-голямата европейска икономика – тази на Германия, се увеличава също с двуцифрени стойности, а именно – с 12,3% до 2,35 млрд. лв. Вносът е нагоре с 14,7% до 2,7 млрд. лв., разкриват данните на НСИ, обобщени в таблицата.

Обемът на изнесените стоки за Италия е с 9,5% по-голям. Докато вносът е почти без промяна при 1,523 млрд. лв., износът се повишава до 1,78 млрд. лв. Италианската икономика се съживява след мъчителната рецесия и това видимо се отразява и на българската търговия. С Италия поддържаме положително търговско салдо към края на май 2015 г.

Румъния е внесла български стоки за 1,368 млрд. лв., което е годишен ръст от 6,4 на сто. Ние сме внесли румънски стоки за 1,43 млрд. лв., или с 2,3 по-малко спрямо петмесечието на 2014 г.

През този период износът към Гърция се покачва със 7,5% на годишна база до 1,168 млрд. лв., като не е повлиян от кризата, белязала най-вече второто тримесечие на годината. Минимален натиск може би има върху вноса, който намалява минимално с 1,2% до 970,4 млн. лв.

Търговия на България с ЕС към май 2015 г. (в млн. лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
имаш купони, не се прави скъсан комунист в Кореком... въпреки че ти като аташе на руското посолство и като твърд партиец сигурно си имал облаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Martin Kolchev
преди 8 години
Очакваше се този резултат , в следствие от кризата в Гърция и ниската цена на еврото . Германия също имат добри резултати в експорта за първата половина на 2015 , също се забелязват и добри резултати в отчетите и на европейските фирми . Явно Гърция ще плати цената за просперираща европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
"... иначе да не станем пак като 90-те години с купоните, защото нямаше стоки?"Кви купони те налазиха бре, мамул неполиван, за какви стоки купони си сънувал бре, мозъчен спазъм нелекуван... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Айде, още един изтреще...! хахаха... ! Требва да се намали тоя апокалиптичен експорт, щото създава завихряне, което засмуква и малкото невронни клетки на некои от съгражданите ни!Убре-дебре, ЕмЗетка, *** и експортния тигър балкански, ***... хахаха...!!! Не си написал мнение, а направо уводно заглавие за утрешния брой на Дойче веле... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
khao
преди 8 години
както добре е написано в статията и импорта се увеличава ... та незнам от кво се оплакваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 15
mnz
преди 8 години
Не беше само до кинтите, ама нейсе. Помня как се намираха новоизлюпени фирми и внасяха разни стоки, например прах за пране от Югославия и продаваха директно от камиона, за половин ден и е свършил. Просто имаше държавна политика да не се позволява много внос, за да се крепи лева. Лошото е, че последните години нещо започна да се прокрадва пак подобна политика за крепене. А искаме уж да се вдига стандарта на живот у нас, а стоките като ги изнесем и няма много внос, тогава какво ще консумираме? Или ще вдигаме стандарта на живот без да се увеличава потреблението ни, само на хартия, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 8 години
то през 90-те намяше стоки щот нямаше кинти да се внесат суровини . те затова бяааа и купоните - да ограничат потреблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 24
mnz
преди 8 години
И за къв *** ни е да имаме експорт, като го няма вътрешното потребление? А такова с експорт не се прави, трябва повече импорт и производство за да има стоки за потребление, иначе да не станем пак като 90-те години с купоните, защото нямаше стоки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
khao
преди 8 години
още малко и ще станем експортно ориентирана икономика, хехехе :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 11
MZ/X
преди 8 години
Българската икономика, не само компенсира санкциите срещу Русия, а направо ги прави незабележими на фона на големия ръст на експорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още