IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва да въведем бързо евродирективата за закриването на банки

Растежът през 2014 г. оправдава очакванията, но рисковете са се влошили, заключава редовната мисия на Фонда у нас

18:10 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ препоръчва да въведем бързо евродирективата за закриването на банки

Бързо транспониране на новата директива на Европейския съюз (ЕС) за възстановяване и закриване на банки заради ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) препоръчва Международният валутен фонд (МВФ) на България. Това се посочва в заключителното становище на редовната мисия на Фонда, която се проведе от 4 до 13 март.

Становището е публикувано на сайта на МВФ. Тази година представителите на международната институция не дадоха пресконференция, каквато практика беше установена през годините.

„През миналата година събитията в България показаха, че законовата рамка не дава на властите адекватни инструменти за закриване на банки. Навременното транспониране на Директивата на ЕС за възстановяване и закриване на банки в националното законодателство е ключова за адресирането на законодателните пропуски“, посочва се в съобщението на Фонда.

Припомняме, че правителството и депутатите подготвят спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да се позволи назначаването на временни синдици в КТБ от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а не от БНБ. Промените ще бъдат гласувани още през следващата седмица.

Вчера съдът отказа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който се явява най-големият кредитор на финансовата институция, да бъдат назначени временни синдици докато тече делото на акционерите в банката срещу решението на БНБ да отнеме лиценза й. Процесът пък блокира делото по несъстоятелността на банката.

Влошени перспективи пред икономиката

В съобщението на МВФ се припомня, че отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) и влошаването на фискалния баланс са поставили пред изпитание макроикономическата и финансова стабилност на страната. Растежът през 2014 г. оправдава очакванията, но рисковете пред икономическите перспективи са се влошили, заради което се препоръчва и бързо връщане към разумна фискална политика, ускоряване на фискалната консолидация и на структурните реформи.

МВФ констатира, че безработицата в България остава висока, въпреки че е отбелязала спад през миналата година. Същевременно дефлацията в Европа и спадът на административно регулираните цени в страната са допринесли за спада на потребителските цени.

Фондът прогнозира, че през тази година икономическият растеж ще достигне около 1,25%, като подкрепа на растежа ще окажат вътрешното потребление и продължаващото усвояване на европейските фондове. Нетният износ се очаква да окажат неутрален ефект върху растежа, тъй като търсенето от страна на търговските партньори се очаква да остане потиснато.

Същевременно експертите прогнозират, че дефлационният натиск значително ще отслабне през тази година, а безработицата ще продължи да се понижава. МВФ приветства е мерките, които са предприети за отстраняване на неефективностите в енергийния сектор.

Вътрешните и външни рискове

Управляващата коалиция може да се изправи пред предизвикателства при прокарването на необходимите мерки за намаляване на макроикономическите и финансови рискове и повишаване на растежа, подчертават от Фонда. Продължителният дефлационен натиск може да се отрази неблагоприятно на фискалните сметки.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още