IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се правят експресни законови промени, за да влезе синдик в КТБ

Предвижда се поправките в Закона за банковата несъстоятелност да бъдат гласувани окончателно следващата сряда, обясни премиерът Бойко Борисов

18:57 | 12.03.15 г. 7
Ще се правят експресни законови промени, за да влезе синдик в КТБ

Парламентът експресно ще гласува промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които ще се позволи назначаването на синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерството на финансите, където се състоя среща между него, финансовия министър и депутати от парламентарно представените партии. На срещата са обсъждани детайли по текстовете.

Депутатите и утре ще продължат работата си по конкретните законови промени. През почивните дни те ще бъдат разгледани от парламентарните комисии, за да може да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата сряда (18 март), обясни Борисов.

Предвижда се синдиците да заменят квесторите в КТБ, които бяха назначени от Българската народна банка (БНБ), поясни пред журналисти след брифинга депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Припомняме, че още вчера премиерът заяви от парламентарната трибуна, че иска назначаване на временен синдик в КТБ, за да се спре разграбването на банката. Още същия ден Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) внесе искане в Софийски градски съд, което обаче днес е било отхвърлено.

Междувременно депутатите започнаха консултации с финансовия министър Владислав Горанов за конкретните текстове, които да позволят синдик да влезе в банката.

Всички партии от парламента ще подкрепят законодателните промени, стана ясно още на брифинга. От Реформаторския блок продължават да настояват за международно разследване и отчетност при осребряването на имуществото на КТБ, коментира Петър Славов.

Мая Манолова от БСП допълни, че основен кредитор на финансовата институция е държавата, което означава, че се „бърка в джоба на данъкоплатците”. Тя допълни, че с промените в закона ще се даде възможност и да се контролира цялото производство по несъстоятелност на банката, включително и дейността на временния синдик.

„Кредиторите на КТБ имат право да имат пълна информация за това, което ще се случи оттук и занапред по приключването на несъстоятелността на банката. Ще участваме активно по изясняването на всички въпросителни защо се стигна до тази ситуация”, каза Манолова. Тя допълни, че има въпросителни около дейността на назначените от БНБ квестори.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 9 години
След дъжд качулка! А Цветан Василев продължава да седи необезпокояван в съседна Сърбия и да живее в 5-звезден комфорт с откраднатите от народа пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Мина се през най-скъпия за потърпевшите, включително и държавата, вариант, защото той даде най-голяма възможност за безконтролно грабене на активите на банката. Под предлог, че гонят Михаля, дори му изнесоха картините и това без всякакво съдебно решение. Както се прави при нормален грабеж. Изтаковаха едно голяямо л...о на метеното и сега искат под най-благовиден предлог да го размажат надлъж и шир. А ако квесторите вършат беззакония под благия поглед на ЦБ, какво чака прикриватурата? От умрял писмо ли? Сега закони щяли да променят. Вероятно със задна дата, както се полага на вагабонти. А овчето стадо е затъпяло до степен да не схваща кога го стрижат, кога го е&ът и кога го дерат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
ПИЧ
преди 9 години
Абе големи тъпунковци са тия хора, уж експерти имат там, народа им плаща заплатите и колите дето се возят.Каза им се (от наистина специалисти от класата на Хърсев), че фалита на банката е най-скъпия вариант и за цялата икономика е скъпо, за доверието в страната, за целия бизнес климат. Най-евтиния вариант е оздравяването - ей не го чуха това тия гадини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
tonibg
преди 9 години
Е, можеше да изчакат още няколко месеца ,все още няма година от 20 юни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Никакви промени! Не трябва нека държавата да си мини по общия ред, за да види как множество фирми губят, заради неуредиците по несъстоятелността!П.п. Много ми е интересно колко експресни са едни поправки повече от половин година след като я затвориха банката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още