IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото за отнетия лиценз на КТБ влиза в съда до средата на април

По казуса няма забавяне, заяви председателят на Върховния административен съд Георги Колев

10:44 | 12.03.15 г. 1
Делото за отнетия лиценз на КТБ влиза в съда до средата на април

Делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде насрочено до средата на април. С това се ангажира председателят на Върховния административен съд Георги Колев, съобщи БНР.

Той обясни, че по казуса няма забавяне и че магистратите просто спазват процедурите, част от които е размяната на книжа и връчването на призовки. 

До две-три седмици се очаква делото да бъде насрочено пред 5-членен състав на Върховния административен съд. То е по жалбата на "Бромак" и останалите конституирани страни, които са недоволни от решението на 3-членния състав, прекратил делото срещу отнетия лиценз от БНБ.

Ако делото „КТБ“ влезе в съдебна зала до средата на април и 5-членният състав потвърди прекратяването на делото, ще може в Софийския градски съд да бъде размразено ключовото дело за държавата – това за обявяването на КТБ във фалит и съответното разплащане с онези, които имат да взимат още пари от КТБ.

Възможно е и обаче 5-членният състав на ВАС да отмени прекратяването и тогава казусът за отнетия лиценз на КТБ отново ще се върне в 3-членен състав на ВАС и всичко ще започне от начало, допълва БНР.

Георги Колев не вижда основание да се драматизира казаното от премиера Бойко Борисов вчера и да се възприема като критика към съда, защото делото е от изключителна важност и било нормално да има такива критики.

Припомняме, че в сряда премиерът Бойко Борисов изрази притеснение за съдебната система и отправи критики към върховните съдии за това, че бавят дело от изключителна важност за държавата и гражданите.

„Много съм притеснен и не искам да влизам в пререкания със съдебната система, но ако може да се направи едно писмо до ВСС от името на парламента, за да ги запознаем с това, че когато става въпрос за над 3,5 млрд. лв. бавенето на едни съдебни решения означава през това време квесторите и всички останали там да разпродадат имуществото и ние нямаме никакви възможности да отреагираме. Не бива да оставяме да се разграби банката”, каза Борисов от парламентарната трибуна вчера.

Темата за КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
tonitov
преди 9 години
Какво казва Десе за КТБ е важно, а не машите им съда и прокуратурата. Според Десе е забрави за пореден път сме обрани и затова беше свален ГЕРБ за да дойдат най-големите червени и ДПС маскари за да ни обекат. И защо не като всеки път ни обират и продължават да ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още