IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на сирене с растителни добавки са обект на проверка на КЗК

Комисията проверява три компании за продажбите на имитиращ продукт като сирене

14:49 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Дали производители на сирене са нарушили законодателството с влагането на растителни мазнини в продуктите – това проучва в свое производство Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Компаниите, обхванати от проучването, са „Рафтис милк“ ЕООД, „Сирма приста“ АД и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД, става ясно от съобщение на сайта на Комисията.

Сигнал до антимонополния орган е подало Сдружение „Българска национална асоциация Активни потребители“. Асоциацията твърди, че при сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене се установява, че  немлечни мазнини съдържат продукти на „Ипекс груп“ ЕООД (сирене „Дъга“), „Сибила 2000“ ЕООД (сирене „Здравец“), „Сирма приста“ АД (сирене „Старопланинско“), „Лъки 2003“ ООД (сирене „Тракия“) и „СВА – Коме“ ООД (сирене „СВА“).

Влагането на немлечни мазнини в състава на продукт, означен като „сирене“, се определя от Сдружението като имитация.

От Комисията са изискали доказателства от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София (НДНИВМИ).

В отговора си БАБХ посочва, че при направени изпитания на проби, постъпили в НДНИВМИ на 17.05.2016 г., са установени немлечни мазнини в следните млечни продукти:
- сирене саламурено „СВА“, произведено от „Чех – Йосиф Новосад“ ООД;
- „Старопланинско краве саламурено сирене“, произведено от „Сирма приста“ АД;
- краве сирене „Тракия“, дистрибутирано от „Лъки 2003“ ООД, произведено от „Рафтис милк“ ЕООД;
- сирене „Дъга“, произведено от „Рафтис милк“ ЕООД.

Пробите са взети от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – София-град. БАБХ посочва, че са издадени актове за административни нарушения, предписания и наказателни постановления.

В отговора на НДНИВМИ се посочва, че на 17.05.2016 г. от ОБДХ са постъпили проби за изследване само за наличие на немлечни мазнини, по отношение на които е установено следното:
- сирене „Дъга“, с производител „Рафтис милк“ ЕООД, дистрибутор „Ипекс груп“ ЕООД – съдържа смес от млечна и немлечна мазнина;
- сирене „Здравец“, доставено от „Сибила 2000“ ЕООД – съдържа само млечна мазнина;
- сирене „Старопланинско“ с производител „Сирма приста“ АД – съдържа смес от млечна и немлечна мазнина;
- сирене „Тракия“ с производител „Рафтис милк“ ЕООД и дистрибутор „Лъки 2003“ ООД – съдържа смес от млечна и немлечна мазнина;
- сирене „СВА“ с производител „Чех – Йосиф Новосад“ ООД, с Соколово – съдържа само немлечна мазнина.

Резултатите от анализите на сирене „Дъга“, сирене „Старопланинско“, сирене „Тракия“ и сирене „СВА“ са за наличие на немлечна мазнина. Само мазнината в сирене „Здравец“ отговаря по мастнокиселинен състав на млечна мазнина, казват от Института. 

КЗК изтъква, че според  Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти наименованието „сирене“ се използва за млечен продукт и е забранено добавянето на мазнини с немлечен произход в млечни продукти.

Комисията е решила на 15 ноември да образува производство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още