Производители на храни най-често фалшифицират сиренето, става ясно от интервю на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) прев в. "Труд".
„Най-често се предлага имитация на сирене, без на етикета да е указано, че е имитиращ продукт. Имитиращите продукти са позволени от закона, безопасни са и когато на етикета това е отбелязано, няма измама. Такава има, когато на етикета пише, че е сирене, а съдържа немлечни мазнини“, казва той.
За фалшификациите на оцета д-р Илиев коментира, че, ако продуктът не е от естествена ферментация и на етикета са изобразени различни плодове, все едно е произведен от тях, е заблуда. Той е направен по друга технология, не чрез ферментация, но е безопасен и не е забранен.
Важното е производителите да не лъжат. На пазара няма оцет, който да е опасен за здравето на хората. Но може да не свърши работа на потребителите при правенето на туршии от вкусова гледна точка, предупреждава директорът на БАБХ.
На въпрос в кои търговски обекти инспекторите на БАБХ хващат най-много нарушения, свързани с безопасността на храните, той казва: “Всички са склонни по един и същи начин да заобикалят правилата, ако разберат, че има възможност.
Затова потребителят трябва да внимава, да гледа етикета и срока на годност. Разбира се, има по-голям риск да залежи стоката там, където има по-малък оборот, но тук идва и нашата работа, планирани проверки, проверки по сигнал и неизбежност на наказанията“.
По повод предложението в големите вериги определена част от предлаганите храни да бъдат задължително с български произход той смята, че идеята е добра за българския бизнес, но контролът не може да бъде само от БАБХ. Освен това трябва да имаме и достатъчно ферми и капацитет, за да се осигури нужното производство в магазина.
По думите му все още не е решен въпросът с оповестяването на имената на производителите с нарушения, както и марките на продуктите.
Само Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има право да обявява имената на нарушителите. Счита се, че нашата служба има възможност да оказва влияние и да попречи на една или друга компания, да създадем в медиите неправилна представа, да не казваме за всички, а само за някои, пояснява той.
През лятото в заведенията за обществено хранене, особено в хотелите, които предлагат ол инклузив, контролът е бил такъв, че е по-безопасно отпреди, смята още Илиев. „Самата цена подсказва какво се предлага“, допълва той.
Малко били нарушенията тази година и относно храна без документ за произход или неправилно съхранявани продукти.
„Когато установим, че дадена фирма не спазва правилата, проверките там се увеличават. Води й се досие – наистина имаме списък на нарушителите“, предупреждава Дамян Илиев.
Той допълва, че у нас законодателството, свързано с ГМО, е доста рестриктивно. С новия Закон за храните санкциите се увеличават от 5 до 8 пъти, което по думите му ще бъде още по-дисциплиниращо.


Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Ралито на китайските акции изостава от американските
САЩ лобират срещу плана на ЕС за отпускане на заем в подкрепа на Украйна
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Мъж е в болница след побой от 73-годишен в Казанлък
ЕК глоби Х, социалната мрежа нарушавала правилата за прозрачност