IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сред храните със заблуждаващи етикети най-много са имитациите на сирене

Важното е производителите да не лъжат, казва директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев

11:48 | 31.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производители на храни най-често фалшифицират сиренето, става ясно от интервю на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) прев в. "Труд".

„Най-често се предлага имитация на сирене, без на етикета да е указано, че е имитиращ продукт. Имитиращите продукти са позволени от закона, безопасни са и когато на етикета това е отбелязано, няма измама. Такава има, когато на етикета пише, че е сирене, а съдържа немлечни мазнини“, казва той.

За фалшификациите на оцета д-р Илиев коментира, че, ако продуктът не е от естествена ферментация и на етикета са изобразени различни плодове, все едно е произведен от тях, е заблуда. Той е направен по друга технология, не чрез ферментация, но е безопасен и не е забранен. 

Важното е производителите да не лъжат. На пазара няма оцет, който да е опасен за здравето на хората. Но може да не свърши работа на потребителите при правенето на туршии от вкусова гледна точка, предупреждава директорът на БАБХ.

На въпрос в кои търговски обекти инспекторите на БАБХ хващат най-много нарушения, свързани с безопасността на храните, той казва: “Всички са склонни по един и същи начин да заобикалят правилата, ако разберат, че има възможност.

Затова потребителят трябва да внимава, да гледа етикета и срока на годност. Разбира се, има по-голям риск да залежи стоката там, където има по-малък оборот, но тук идва и нашата работа, планирани проверки, проверки по сигнал и неизбежност на наказанията“.

По повод предложението в големите вериги определена част от предлаганите храни да бъдат задължително с български произход той смята, че идеята е добра за българския бизнес, но контролът не може да бъде само от БАБХ. Освен това трябва да имаме и достатъчно ферми и капацитет, за да се осигури нужното производство в магазина.

По думите му все още не е решен въпросът с оповестяването на имената на производителите с нарушения, както и марките на продуктите.

Само Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има право да обявява имената на нарушителите. Счита се, че нашата служба има възможност да оказва влияние и да попречи на една или друга компания, да създадем в медиите неправилна представа, да не казваме за всички, а само за някои, пояснява той.

През лятото в заведенията за обществено хранене, особено в хотелите, които предлагат ол инклузив, контролът е бил такъв, че е по-безопасно отпреди, смята още Илиев. „Самата цена подсказва какво се предлага“, допълва той.

Малко били нарушенията тази година и относно храна без документ за произход или неправилно съхранявани продукти.

„Когато установим, че дадена фирма не спазва правилата, проверките там се увеличават. Води й се досие – наистина имаме списък на нарушителите“, предупреждава Дамян Илиев.

Той допълва, че у нас законодателството, свързано с ГМО, е доста рестриктивно. С новия Закон за храните санкциите се увеличават от 5 до 8 пъти, което по думите му ще бъде още по-дисциплиниращо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още