IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел засега приветства стъпките на Атина

ЕК очаква приетото от Гърция законодателство да бъде приложено своевременно и по задоволителен начин

14:58 | 16.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Брюксел засега приветства стъпките на Атина

Единият от кредиторите на Гърция е доволен от гласуването на първите закони за реформи и бюджетни съкращения от парламента в Атина.

„Правителството прие първия пакет с четири мерки навреме и по един като цяло задоволителен начин“, заяви говорителката на Европейската комисия по икономическите въпроси Аника Брейдхарт, цитирана от DPA.

„Цяла нощ експерти на ЕС оценяваха приетите от парламента в Атина снощи законодателни текстове. Очакваме новите закони да бъдат приложени своевременно и по задоволителен начин“, заяви Брейдхарт.

По думите ѝ гласуваните текстове отварят пътя към отпускането на заем за Гърция.

„Уверени сме, че постигането на компромис е близо“, посочи тя по повод очерталата се като единствена възможност краткосрочният (т. нар. мостов) заем да бъде обезпечен от всички държави в ЕС, включително и от страните извън еврозоната.

Решението за отпускането на средствата трябва да бъде взето от Съвета на ЕС. „Щом решението бъде прието, средствата могат да бъдат предоставени на Атина много бързо“, заяви Брейдхарт.
 
Сред приетите през нощта от Гърция реформи е въвеждане на пенсионна възраст от 67 години и драстично ограничаване на изключенията от 23-процентовата ставка по ДДС, с което бе изпълнена първата част от предварителните условия за започване на преговори по ново спасително споразумение.

Същевременно 39 депутати от СИРИЗА не подкрепиха закона, с което гръцкото правителство загуби мнозинство, като мерките бяха приети най-вече заради подкрепа от опозицията.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ама разбира се, някой досега да е открил лекарство против мързел?Срещу гръцката болест също досега няма открит лек затова и цел номер на 1 на всички големи играчи е изземването на реалната държавна гръцка собственост без значение цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ivancholak
преди 8 години
ще изчакаме болния да умре, пък тогава ще му направим изкуствено дишане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
ЕС очакваха да приложим пълно и задоволително предвходните мерки от 2010, после тези от 2012 и както ще ги приложим сега през 2015г.Не очаквайте нищо ами я давайте парите вие *** европейци, че пенсиите и заплатите вече закъсняват! Вашата ***.. "терористка"! :)Из размишленията на един гръцки държавен служител написани в регламентираната му законосъобразна следобедна почивка от 14:00 до16:00ч,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още