IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Готови сме търпеливо да изчакаме кредиторите да станат реалисти

Нямаме право да погребем европейската демокрация в страната, в която е родена, твърди гръцкият премиер

13:09 | 15.06.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Атина е готова търпеливо да изчака кредиторите да станат реалисти в исканията си към страната, с която преговарят по списък с реформи в замяна на жизненоважно финансиране, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Франс прес.

В статия за местния вестник Ton Syntakton, цитирана от BBC, Ципрас пише: „Ще  чакаме търпеливо, докато институциите се върнат към реализма“. По думите му единствено "политическият опортюнизъм" ги кара да искат ново орязване на пенсиите - един от спорните въпроси в преговорите, които в неделя бяха прекратени без резултат.

„Ние нямаме право да погребем европейската демокрация в страната, в която е родена“, пояснява той.

„Политическите цели зад настояванията на кредиторите за нови намалявания на пенсиите след пет години на грабежи по време на спасителните програми са очевидни", заявява още Ципрас. 

Премиерът отхвърля исканията за орязване на пенсиите, като се позовава на достойнството на страната си. По-късно днес той ще се срещне с екипа си по преговорите, обяви гръцка радиостанция. Същевременно говорител на управляващата партия СИРИЗА също обяви, че страната няма да се откаже от позицията си в преговорите, но правителството няма да се изтегли от тях.

Времето за Гърция обаче изтича, а сроковете за отблокиране на последния транш от спасителната програма на ЕС и МВФ стават все по-малки, докато говорител на Европейската комисия заяви, че остават "значителни различия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 8 rate down comment 0
space-man
преди 8 години
Миналата седмица бях на почивка в Гърция и останах изненанадан, че военните самолети се скъсваха от учения. Чудехсе откъде пари, ние най стабилната икономика на еврозоната най много някое куцо ТУ или Фалкон да вдигнем да превози "Бистришките тигри " за някой мач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Как така ще отрежат от военния бюджет! Те не знаят ли, че НАТО за бой се стяга. Разходите за военен бюджет трябва да се увеличават. Такава е повелята.Пък тази година ще отрежат, ами догодина пак ли ще режат. Така не става.Друго си е да намалят веднъж пенсиите. После вдигане няма.Е вярно че разходите за пенсиите в Гърция са 18% от бюджета и са най-високи в ЕС. Ето да вземат пример от нас - ние сме на трето място само с 2-3%. И сега нашите борци, пардон политици, се борят да станем първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Стана, че МВФ до края на ноември ще се разпадне, защото при наличието на алтернативна световна спасителна банка изнудваческите похвати на МВФ спират да работят, откъдето ще се наложи големите кредитори зад него да пият по една студена водичка... за отрезвяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
Teo88
преди 8 години
Я да видим тука една статия на ФАЦ какво казва: http://***.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/spannungen-zwischen-eu-kommission-und-iwf-in-schuldenkrise-13645504.html - МВФ играе сечено на ЕС и ЕЦБ и проваля преговорите. Ципрас предлага вместо да реже 400 млн от пенсии (каквото е искането за икономии) да отреже същата сума от разходите за отбрана. Предложението му според ФАЦ е съгласувано с Танте Меркел и Оланд. Каква е реакцията на МВФ обаче - вдигат си чуковете и стопират разговорите. И каква стана тя сега?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
Jorkata
преди 8 години
Не знам колко трябва да е заблуден някой, за да каже, че Гърция ще фалира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
smart-ass
преди 8 години
Ципурко има усещането, че вече няма какво да губи. А всъщност не е така. С магарешкия си инат само би могъл да породи още банкова паника и после обикновените гърци ще си скубят косите, че са го избрали. Илюзия е, че с упорство може да постигне своето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 11
abdul
преди 8 години
Никой няма да им даде даром. Пазарлъка е за цената. При фалит на гърция, когато изкара активите на тезгяха цената за ЕС започва от -350 млрд., а Русия и Китай няма да имат тази тежест. Ако наистина се стигне до фалит Русия веднага ще купи и ще си защити активите на практика в случай, че на някой луд европеец или американец му скимне с бой да си прибира борчовете гръцки насила..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Добре експлоатират гърците сантиментите на западняците по древна Елада. Но и това е до време.А иначе ако днешните гърци държаха на нещата, създадени от предшественици им преди 2500 г. нямаше да забъркат тази каша с дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 11
Jorkata
преди 8 години
Тоя Ципрас почва да ме кефи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 12
i_ivanov80
преди 8 години
Абе не ги подценявайте гърците!За сега при тях всичко върви по план. А плана е да не платят в края на юни и да опрат до ЕЦБ, от където биха могли да поодрежат нещо.Та за мен решение към 30.06 няма да има, но и юридически Гърция няма да е във фалит (мисля, че 1 месец е преходния период).Покер до последно :):):)Единственото, което може да им изиграе лоша шега е извънредно голямо изтичане на капитал в първите две седмици на юли 2015.А иначе съм 100% убеден, че на края ще има споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още