IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган си осигури парламентарно мнозинство

Турската лира поскъпна рязко спрямо долара след обявяването на резултатите

10:08 | 02.11.15 г. 1
<p>
	Президентът на Турция Режеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Режеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция спечели пълно мнозинство на проведените вчера парламентарни избори, съобщава FT.

При почти 100% преброени гласове партията на президента Реджеп Тайип Ердоган печели 49% - с 8 процентни пункта над резултатите от изборите през юни, когато Партията на справедливодстта и развитието изгуби мнозинството си в парламента за сметка на прокюрдската Народна демократична партия. Тя обаче също остава в парламента, тъй като получава над 10 на сто от гласовете.

Партията на справедливостта и развитието получава 316 места в 550-членния парламент на Турция. Основната ѝ опозиция - Републиканската народна партия, взима 134 места, националистическата партия получава 41 места, а прокюрдската Народна демократична партия – 59 места.

Рано тази сутрин турската лира скочи с над 3 на сто спрямо долара на валутните пазари след обявяването на резултатите. По-късно турската валута забави ръста си, като повишението достигна малко под 2 на сто.

„Победата не е наша, а на нацията“, коментира премиерът Ахмет Давутоглу пред поддръжници.

Комфортното мнозинство позволява на Ердоган да се опита отново да прокара конституционните промени, които биха позволили трансформирането на Турция в президентска република, като свика референдум по въпроса.

Въпреки че му е забранено да бъде партийно пристрастен, Ердоган коментира, че по-дълбоките политически промени в страната му изискват силно еднопартийно правителство, а не коалиционно управление. Така той на практика проправи пътя за внасянето на конституционните промени в парламента.

Чуждите партньори на Турция, макар и да са загрижени за авторитарните амбиции на Реджеп Тайип Ердоган, се надяват, че победата на партията му ще възстанови стабилността в страната, отбелязва изданието. НАТО и Европейският съюз (ЕС) се надяват Анкара да помогне за справянето с войната в Сирия и пресичането на бежанската вълна към Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Само на мен ли ми се виждат силно манипулирани тея избори?...Не, че ние сме цъфнали и вързали в демокрацията, ама за 2 месеца да си докараш отново толкова комфортно мнозинство?!... Да, прав е Йосиф Висарионович - не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините... Ердоан е удобен на американците, които така или иначе си прокарват ислямизация на Европа. Сега това става още по-лесно. Меркел обеща ускоряване на процедурата за членство в ЕС и помощи за бежанския проблем...Too obvious...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още