IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията на Кремъл от избора на Тръмп започна да утихва

Руските лидери вече не са толкова сигурни, че Тръмп наистина ще помогне за затопляне на отношенията между двете страни

10:59 | 19.01.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия заделя за Доналд Тръмп толкова много телевизионно време, колкото обикновено пази за Владимир Путин, а най-популярните пропагандни медии тази седмица хвалеха новоизбрания президент като „човек на думата си“, пише Bloomberg.

Но вътре в Кремъл първоначалната еуфория около присъствието на почитател на Путин в Белия дом отстъпва на скептицизма, че може да бъде постигнато някакво смислено успокояване на отношенията със САЩ, твърдят четирима високопоставени представители в Москва.

Противоречията около обвиненията, че Путин е наредил да се помогне да бъде избран Тръмп и изтеклото досие, според което Кремъл има материал, с който може да го изнудва, слиса Вашингтон, където законопроект за налагане на още по-сурови санкции срещу Русия печели подкрепа и от двете партии. Враждебната реакция явно принуди мнозина в кабинета на Тръмп да заемат по-твърди позиции за Русия при изслушванията си, отколкото Кремъл очакваше, казват източниците.

Безпрецедентната реакция е нож с две остриета за Путин, който прекара последните 16 години в опити да възстанови някакво подобие на изгубения статут на страната като суперсила – макар че Русия отново е в центъра на вниманието на САЩ, ответната реакция даде нова енергия на критиците на Путин, посочва Алексей Чешнаков, бивш високопоставен служител на Кремъл, който сега съветва управляващата партия Единна Русия.

„Има осезаема промяна в очакванията в Кремъл“, каза Чешнаков в интервю. „Лидерите сега ясно разбират, че възстановяването на отношенията няма да бъде лесно и че нови скандали ще влошат шансовете“.

Често противоречивите твърдения на самия Тръмп също тревожат Русия, твърдят източниците, като един от примерите за това е облекчаване на санкциите срещу Путин, наложени заради анексирането на Крим през 2014 г. Миналия месец Тръмп заяви, че САЩ трябва да разширят „значително“ ядрените си възможности и явно призоваваше за ново оръжейно състезание. Но в интервю тази седмица той каза, че ядреният арсенал трябва да бъде намален „изключително много“ и свърза възможна нова оръжейна сделка с облекчаването на санкциите срещу Путин.

Кремъл и други представители заявиха, че ще се въздържат от коментари за думите на Тръмп или кабинета до встъпването му в длъжност тази седмица.

Освен това Путин сам защити Тръмп във вторник. Той заяви, че твърденията в изтеклото досие са „очевидно измислици“. Кремъл пък покани екипа на Тръмп да изпратят представител на разговори за прекратяването на гражданската война в Сирия по-късно този месец, макар че засега не е обявено решение.

Разбира се, руските представители може нарочно да „снижават“ очакванията към Тръмп, опитвайки се да отслабят подозренията в САЩ, че го подкрепят.

Ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, стар съюзник на Путин, известен с по-нападателните си позиции, се опита да смекчи обществените очаквания за по-добри отношения със САЩ тази седмица. Според анкета отпреди два месеца почти половината от страната очаква по-добра връзка със САЩ „скоро“, след като Тръмп заеме поста си.

„В тази среда не можем да говорим за радикални промени в отношенията между Русия и САЩ“, каза Патрушев за официалния държавен вестник. „Нямаме никакви илюзии за внезапно облекчаване на мерките за сдържане на Русия".

Държавните телевизии, контролирани от Кремъл, започнаха внимателно да добавят коментари като „няма нужда от илюзии“ в покритията си около Тръмп. Водещите обаче все пак се опитаха да уверят зрителите, че твърдолинейните позиции на номинацията за държавен секретар Рекс Тилърсън и за министър на отбраната Джеймс Матис са имали за цел просто да гарантират одобрението на Сената.

Не така обаче го виждат руските представители, казва Валери Соловей, политолог в Московския държавен институт по международните отношения. Има „заплашителен подтекст“ в тези изслушвания, който предполага, че новата администрация ще направи само един опит за сближаване, казва той.

„Последните скандали създават лоша среда за бъдещите разговори“, казва Соловей. „Тръмп няма да направи повече от един опит“.

Андрей Кортунов, директор на основаната от Кремъл изследователска група Russian International Affairs Council, казва, че изслушването на Тилърсън и твърдението му, че Русия е „опасна“ за американските интереси, е показало колко дълбоки са антируските настроения във Вашингтон.

„Сякаш трябваше да се подпише с кръвта си, че е против Путин“, казва Кортунов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Ти май си представяш отношенията между двете ядрени суперсили като реалити по Нова... Да не вернаш още в Дядо Коледа и на "свободната преса"... хахаха... То нема лошо де... то и такива требват... хаха... Тактически... стратегически... хаха... Грузия, Украйна, Сирия... Турция и Иран им станаха на руснаците като домашни кучета, Китай чинно гласува в ООН с тях и говори за стратегическо партньорство, президентът на Молдова отиде в Масква да целуне ръка лично, Саудитска Арабия се наведе, Сърбия се орепчи на Косово, френският Тръмп - Льо Пен - се кани да признае Крим, Орбан и Земан в ЕС викат за Путин, Япония прави плонжове пред Кремъл и Абе се моли за посещение, президентът на Филипините иска да къса със Щатите и да прави военен съюз с Русия, най-якият думбазин на Либия беше в Москва и иска военна помощ като в Сирия, а Самият Той - Президентът на Най-Великата може би е назначен от Масква.... хахахаха... Едва ли и самият Путин е предполагал, че чак така ще му тръгне играта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Мисля, че сериозните руснаци в никакъв случай не са изпадали в някаква еуфория. А що се отнася до Тръмп, още когато разбрах, че са го избрали си казах, че за него най-бързия начин (да) "Make America great again" е ако успее да сключи споразумение от типа Рейгън-Горбачов, нещо като Рейгън-2. Това веднага ще оправи имиджа на позападналия хегемон и той ще бъде "great again". Затова винаги съм бил силно скептичен към бъдещето истинско разведряване на отношенията между двете страни. Надявам се да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 7 години
Играта все още не е свършила , а и според мен въпреки че спечелиха тактически победи в Грузия , Украйна и Сирия стратегически губят . За сега , а ако Тръмп се окаже тяхна *** може и да отбележат и стратегическа точка . Въпреки че ако почне да се мазни много имотния брокер току виж го гръмнали от някоя библиотека :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Абе те руснаците са виждали всякакви военни министри насреща си - нема да получат уплах... Едва ли са очаквали от Пентагона да почнат да им пращат бели гълъби. Като гледаш как си играят картите, дали са толкова т^ъпи, та да се занимават с еуфории, надежди и прочее фантазии на непълноценни въздухари...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
data
преди 7 години
ъ , затопляне ? Те избраха Бясното куче за министър на войната и няма как руснаците да са доволни от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Може руските медии, както всички медии по света, да са писали глупости или да са се радвали на загубата на Клинтън, защото тя сравни Путин с Хитлер, но официалните руски власти, а особено Путин, който явно визирате под "Кремъл", не са показвали никакви емоции нито по време на кампанията, нито след изборите! Друг е въпросът за отвратителната, пълна с фалшивки и нагли манипулации кампания срещу Тръмп като кандидат за президент, която Путин и руските власти критикуваха с недоумение и която продължава и в момента в качеството му на избран за такъв. Вашата медия може да се гордее със значително участие в тази говноманифактура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... Пак блаблабла.. Пак фалшиви новини, пак изсмукани от ауспуха тези... Тошкова, разбирам, че си само преводач на заплата, но чрез теб бих искал да отправя едно питане към твоя работодател - медията, която е съчинила това пасквилче:Защо не приложихте нито един цитат или конкретен избилик на еуфория от страна на Кремъл? Кой, кога и с сакви думи или действия изрази еуфорията си във връзка с избирането на Тръмп?Или тази боза:"...Путин, който прекара последните 16 години в опити да възстанови някакво подобие на изгубения статут на страната като суперсила ..."На фона на признанието на Обама:"Русия е важна страна. Тя е военна суперсила. Има влияние в региона и влияние по целия свят. И за да разрешим много големи проблеми по света е в наш интерес да работим с Русия и да получим тяхното сътрудничество"Последното - пак от Блумбърг:http://***.bloombergtv.bg/***/2016-11-18/obama-tramp-tryabva-da-se-protivopostavi-na-rusiyaИли вече пишете само за навъртащите се тука птици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още