IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата ще преструктурира до 20% от дълга на Гърция

Властите в Атина ще получат пореден транш от 10,3 млрд. евро

07:54 | 25.05.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Eврокомисарите Пиер Московиси (вляво) и Валдис Домбровскис (вдясно) разговарят с гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Eврокомисарите Пиер Московиси (вляво) и Валдис Домбровскис (вдясно) разговарят с гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Еврозоната даде на Гърция най-твърдото досега обещание за облекчаване на дълга в сделка, която финансовите министри определиха като пробив и която спечели обещание от страна на Международния валутен фонд (МВФ) да се включи в спасителния план за Гърция, предава Ройтерс.

След преговори до малките часове на днешния ден министрите от Еврогрупата дадоха зелена светлина за деблокирането на транш от 10,3 млрд. евро за Гърция (решението подлежи на някои финални технически условия) като признание за болезнените фискални реформи, прокарани от правителството на премиера Алексис Ципрас, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

По-сериозното решение обаче е съгласието на еврозоната да предложи на Атина облекчаване на дълга през 2018 г., ако това е необходимо за изпълнение на договорените критерии по нейните плащания. Това бе достатъчно, за да осигури съгласие от МВФ отново да се присъедини към еврозоната във финансирането на помощта за Гърция. 

„Постигнахме важен пробив, който ни позволява да влезем в нова фаза във финансовата програма за помощ за Гърция“, каза на заключителната пресконференция председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след срещата на еврогрупата, която продължи близо 11 часа. „Това далеч надхвърля всичко, което доскоро си мислех, че е възможно, взаимното доверие се връща в преговорите“, каза той.

„Мисля, че има известно основание за оптимизъм, че това може да е началото на превръщането на порочния кръг "рецесия-мерки-рецесия" в ситуация, при която инвеститорите имат чиста писта да инвестират в Гърция“, каза от своя страна гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос пред репортери.

МВФ отдавна настоява европейските правителства да предприемат стъпки за облекчаване на част от дълга на Атина, за да направят публичните й финанси по-устойчиви. Отказът на Германия и някои други да го направят доведе до месеци на препирни с МВФ, докато Гърция беше нещо като зрител на преговорите, припомня агенцията.

Въпреки че европейците не предложиха незабавно облекчаване на дълга и не дадоха безусловно обещание за намаляване на плащанията, които Гърция им дължи, те все пак формулираха критериите за това - брутните финансови нужди на Атина трябва да се поддържат под 15 процента от БВП в средносрочен план и под 20 процента в дългосрочен. В краткосрочна перспектива може да става дума само за технически мерки за облекчаване на обслужването на държавния дълг.

Еврогрупата договори пакет от мерки за дълга, които ще бъдат осъществени постепенно, съобразно с необходимостта от изпълнение на договорените целеви показатели за брутните финансови нужди, заявиха министрите в декларацията си.

Директорът на МВФ за Европа Поул Томсен заяви, че мерките ще осигурят нужното облекчаване на дълга, но предупреди, че все пак от Борда на управляващите във Вашингтон зависи да реши дали да се съгласи с неговата оценка. „Мерките ще осигурят устойчивост на дълга според нашите стандартни критерии“, заяви Томсен, като добави, че МВФ не е смекчил условието си, че няма да дава повече заеми на Атина, ако европейските ѝ кредитори не облекчат дълговото ѝ бреме. Същевременно той призна, че фондът е направил голяма отстъпка, съгласявайки се облекчаването на дълга да бъде решено окончателно през 2018 г., а не преди това, както бе първоначалната му позиция.

Твърдолинейният словашки министър Петер Казимир заяви след среднощното заседание: "Раждането беше тежко. Предполагам, че постигнатото е най-доброто възможно".

Френският министър Мишел Сапен засипа с похвали Ципрас за прокарването на трудните реформи в парламента. „Макар че дискусиите бяха продължителни, атмосферата винаги беше добронамерена. Тази сделка е преди всичко декларация за доверие към днешна Гърция", каза той.

Още преди срещата германският му колега Волфганг Шойбле предупреди пред репортери, че не желае да се обвързва с каквито и да било действия след 2017 година, когато в Германия има парламентарни избори през есента. 

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Бе и еврочейците като гърците почнаха да обещават.ЩЕ, ама има избори в Германия другата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Еврогрупата - това са общи пари, МВФ - това са частни пари, няма подаяния тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
das
преди 7 години
Каква аванта? 10.3 млрд.евро не са някаква сума за сравнително голяма страна като Гърция. Ние сме къде по-дребни и теглим близки суми за да се финансираме и да сме стабилитетни.Добре е, да подкрепяме нашите съседи. Да им покажем как се правят реформи и те да ни последват в затягането на коланите. Иначе, освен с акъл е добре да им помогнем и с пари за отписването или изплащането на част от дълговете им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Пак аванти за Маслинакис.... и докога така, бе, сулювци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
ert
преди 7 години
Ясно е, че коланите следва да се затягат за да има финансова дисциплина. При нас напоследък много отпуснахме коланите и започнахме да харчим много за да живее добре народа и да има нови магистрали и спортни зали, но това си има цена. Народът ни се научи да живее добре, но това си има цена. Нека да погледнем гърците, как затягат коланите си и ние да ги последваме в нашата си финансова стабилност, за да си я запазим на високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Tobywolf
преди 7 години
Е, те нещата си отиват, както бяа планирани отначало - преструктуриране, разбирай невръщане на консумираното досега, и нови милиарди бадева...Въпросът е само тия, дето плащат и затягат коланите, много-много да не разбират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
Achtung
преди 7 години
Тъй тъй, гърчолята на кокаин безплатно, а съседа по на север и за една цигарка марихуана няма кинти, пък и никой не ще да го почерпи тц тц тц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Как се стабилизира - като отписваш и даваш нов, без никакви реформи? Все едно казваш на наркоман, че спира мета амфетамин и минава на чист, кокаин?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
Кефиш на макс и чета коментарите ти с удоволствие, граничещо с греховността. От мен имаш пълен комплект нобелови награди : от икономика до художествена гимнастика ;))Keep the good work going !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 18
ert
преди 7 години
Браво е за да се стабилизира Гърция, иначе няма как да стане стабилна. Добре е, че не има се наложи да вдигат много ДДС-то за храни и лекарства и все още е по-ниско от тукашното, но иначе е добре да ни погледнат и да видят стабилността която излъчваме ние, техните съседи. Нека Гърция да погледне България и да види че стабилитета е добро нещо и да ни последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още