IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция до CC

Страната може да не е в състояние да обслужва кредитните си задължения в следващите месеци, включително и към облигациите, държани от частния сектор

07:58 | 01.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция до CC

След Standard & Poor's (S&P) във вторник вечер и международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция от „ССС“ до „СС“, което означава, че страната е силно податлива на дефолт, предава AFP. Тази степен е само на едно ниво от тази за пълния филит.

„Пропадането на преговорите между гръцкото правителство и кредиторите значително увеличи риска от това Гърция да не бъде в състояние да изпълнява кредитните си задължения в следващите месеци, включително и към облигациите, държани от частния сектор“, твърдят от Fitch.

Макар че според последните анкети изходът от референдума през уикенда е по-скоро за победа на „Да“, все пак рисковете от „Не“ са високи, обяснява агенцията. Един подобен изход би увеличил драстично опасността от излизане на страната от еврозоната. Това ще се случи вероятно хаотично, тъй като според агенцията сегашното правителство в подобна ситуация не би си сътрудничило с европейските институции.

И макар че положителен изход от референдума би могъл да ограничи някои от екстремните рискове за Гърция, то кредитната ситуация на държавата остава спорна. Подобен резултат може да доведе до сформирането на ново правителство, със задачата да постигне споразумение с кредиторите, поясни още агенцията. Съставът на гръцкия парламент обаче, две трети от чиито депутати подкрепят курса за скъсване с политиката на строги икономии, и краткото време ще представляват сериозно предизвикателство, пояснява агенцията.

Часове по-рано и Standard & Poor’s свали кредитния рейтинг на Гърция до ниво ССС-, с което отразява виждането си, че правителството вероятно ще обяви дефолт по търговския си дълг през следващите 12 месеца, ако не се стигне до споразумение с кредиторите. Оценката на S&P е с отрицателна перспектива за рейтинга, който беше понижен с една степен. Рейтинг ССС е силно спекулативен по скалата на агенцията.

Понижението на рейтинга на страната от агенцията е третото за тази година. S&P предупреди по-рано, че дългът на Гърция и финансовите ѝ ангажименти ще бъдат неустойчиви, ако липсват дълбоки икономически реформи.

Във вторник вечерта Standard & Poor’s Ratings Services понижи кредитния рейтинг на четирите най-големи гръцки банки до „селективен фалит“ (selective default, или SD).

S&P занижи оценката си за National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias и Piraeus Bank. Предходният кредитен рейтинг на гръцките трезори бе силно спекулативният клас ССС. От агенцията не очакват въпросната подкрепа от Брюксел да дойде скоро.

Решението на S&P идва след това на агенция Fitch, която понижи рейтинга на четирите банки до „ограничен фалит“.

Ходовете на компаниите за присъждане на кредитен рейтинг идват на фона на поисканата от Гърция трета спасителна програма в опит за постигане на сделка в последната минута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още