IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира да продаде мажоритарния си дял в пристанище Пирея

Купувачът вероятно ще е китайската компания COSCO

16:33 | 29.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция планира да продаде своя мажоритарен дял в пристанище Пирея през следващите седмици, разкри гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис, цитиран от Ройтерс.

По време на посещение на гръцка делегация в Китай Драгасакис намекна, че китайската компания COSCO, която беше сред основните кандидати при процеса, започнат от предишното правителство на Гърция, е водещ претендент за 67-процентния дял на държавата в компанията, която управлява пристанището Пирея.

Думите на министъра са знак за отстъпление на лявото правителство от предишната му позиция, коментира Ройтерс. Преди кабинетът на Алексис Ципрас отправяше закани, че ще спре няколко процеса на приватизация, в това число и тази на пристанището.

То е най-голямото в Гърция и е най-важният проект от мащабния план за приватизации, изискван от международните кредитори на Гърция.  

От своя страна COSCO вече придоби два терминала в Пирея. Очакваше се тя да изкупи 67-те % от държавните дялове на компанията, която управлява пристанището.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
А аз се съмнявам, че са китайците!Колкото SONY е японско!SONY = Standard Oil New York
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още