IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се е съгласила с бюджетните изисквания на ЕК?

От Атина обаче идват поредни обезпокоителни сигнали, според които правителството няма да представя нови предложения

15:38 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция се е съгласила с бюджетните изисквания на ЕК?

В спора за избягване на евентуалния гръцки фалит Атина започва да проявява малко повече разум. Правителството на премиера Алексис Ципрас се е съгласило с изискването на кредиторите за постигане през тази година на първичен бюджетен излишък от 1 процент, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Досега Гърция настояваше на по-нисък първичен излишък в размер на 0,75 на сто, което би значело по-малки спестявания за страната.

Според говорителя на ЕК Аника Брайдхарт кредиторите на Гърция - ЕС и Международният валутен фонд (МВФ), вече са направили "значителни отстъпки", за да бъде постигнато споразумение и да се избегне обявяване на неплатежоспособност на Атина. Брайдхарт допълни, че тези усилия не бива да бъдат еднопосочни.

„Като цяло отстъпките и гъвкавостта, която бе проявена, вече са значителни и това не е еднопосочен път", подчерта Брайдхарт пред журналисти, пояснявайки каква е позицията на институцията при преговорите с Гърция.

Кредиторите на Гърция не са искали орязване на пенсиите или заплатите в страната. "Много погрешно представяне на фактите е да се твърди, че институциите настояват или са настоявали за орязване на  индивидуални пенсии", допълни Брайдхарт.

Kакви са плащанията на Гърция през седмицата:

Същевременно от Атина идват нови обезпокоителни сигнали. „Гръцкото правителство няма намерение да представя нови предложения с цел подновяване на преговорите с чуждестранните кредитори“, съобщи днес правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Ройтерс.

„Ние в значителна степен изчерпахме възможностите си", пояснява Сакеларидис, като добавя, че е неразбираемо с какво сегашните предложения на гръцката страна не устройват кредиторите.

Гръцкият правителствен говорител изрази увереност, че е възможно да се постигне споразумение с кредиторите, тъй като нито една от страните не е заинтересована от проваляне на сделката.

Преговорите на Гърция с международните кредитори на 13 и 14 юни в Брюксел завършиха без резултат. Европейската комисия съобщи, че в хода на преговорите е отбелязан известен прогрес, но предложенията на Гърция все още съществено се разминават с  изискванията на кредиторите за годишни икономии в бюджета в размер на 2 милиарда евро, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/.

„Гръцките предложения остават непълни. Затова по-нататъшните дискусии трябва да продължат в рамките на Еврогрупата", съобщи ЕК след преговорите.

От 2010 г., когато започна дълговата криза в Гърция, Европейският съюз и Международният валутен фонд са предоставили на Атина близо 250 млрд. евро кредити, които тя трябва постепенно да връща. Въпреки частичното отписване на дълга на Гърция през 2012 г. задълженията й в момента надхвърлят 315 млрд. евро, което представлява 175 процента от БВП. Това е три пъти повече от пределно допустимото равнище на държавен дълг за страните от еврозоната, което според Пакта за стабилност и растеж е 60 на сто от БВП.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още