IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят доставки на оръжия за Украйна?

Америка може да прати разузнавателни дрони, джипове Humvee, противотанкови ракети и други оръжия на стойност 3 млрд. долара

10:26 | 02.02.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски сепаратисти обхождат с танкове Донецк. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>
<div>
	&nbsp;</div>

Проруски сепаратисти обхождат с танкове Донецк. Снимка: Ройтерс 

 

„С черги и одеяла не можем да спечелим тази война". С тези думи президентът на Украйна Петро Порошенко помоли още през септември 2014 г. членовете на Конгреса на САЩ за по-голяма подкрепа в борбата срещу проруските сепаратисти. "Моля ви, разберете ме правилно. Одеялата и очилата за нощно виждане също са важни, но никой не може да спечели войната с одеяла. Дори нещо повече – ние не можем да запазим и мира с одеяла”, каза Порошенко пред Конгреса. 

Но до този момент отношението на САЩ бе ясно - пари - да, оръжия - не. Очевидно обаче дори и това може да се промени.

Няколко високопоставени американски офицери, включително и върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, сега препоръчват оръжейни доставки за Украйна, съобщава New York Times.

Очаква се в понеделник независим доклад на осем бивши военни офицери да препоръча на правителството във Вашингтон предоставянето на Украйна на безпилотни разузнавателни дрони, джипове Humvee, противотанкови ракети и други отбранителни оръжия на стойност 3 млрд. долара. Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който ще посети Киев в четвъртък, и председателят на генералния щаб Мартин Демпси били готови за преговори със страната. Министърът на отбраната Чък Хейгъл също подкрепя изпращането на отбранителни оръжия на Украйна, посочва вестникът.

През последните седмици обаче според западни представители Русия е доставила голям брой тежки оръжия за офанзивата на сепаратистите в Източна Украйна, включително танкове Т-80 и Т-72, ракетни системи за залпов огън, артилерия и бронетранспортьори, отбелязва медията.

Съветникът на Барак Обама по националната сигурност Сюзан Райс многократно отхвърляше възможността за оръжейни доставки за Украйна. Тя се опасяваше, че това ще предизвика спирала на превъоръжаване. Досега САЩ доставяха само военно оборудване, като например очила за нощно виждане, предпазни бронежилетки и комплекти за първа помощ. Предвид факта, че икономическите санкции срещу Русия едва дават резултати, Райс вече е готова да преразгледа въпроса за военни доставки, съобщава изданието. Президентът на САЩ Барак Обама обаче още не е взел решение.

„Целта ни продължава да е намиране на дипломатическо решение", цитира New York Times говорителка на Съвета за национална сигурност. Но в момента се оценяват и други опции.

В неделя украинските правителствени войски и бунтовници в източната част на страната отново проведоха ожесточени боеве. Битка има на всички фронтове, съобщиха украинските медии. Най-малко 28 войници и 22 цивилни са били убити. От април 2014 г. броят на убитите в конфликта минава 5000 души, показват данни на Организацията на обединените нации.

Надеждите за прекратяване на огъня се пропукаха през уикенда, след като срещата на Контактната група в беларуската столица Минск бе прекъсната след четиричасово заседание. Представителите на страните се обвиниха взаимно в налагане на "ултиматуми", което е възпрепятствало сключването на споразумение. Пратениците са опитаха под посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да се споразумеят по въпросите на прекратяване на огъня и изтеглянето на тежки оръжия.

Германският канцлер Ангела Меркел е обсъдила по телефона ситуацията в неделя с украинския президент Петро Порошенко и френския президент Франсоа Оланд, за да се опита да постигне бързо възобновяване на преговорите. По думите ѝ целта сега е да се постигне трайно прекратяване на огъня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Оказва се и нашето е от тия марионетки....за жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Бившия зам.министър на финансиите на САЩ при президента Рейгън Пол Крейг Робъртс, в последната си статия, озаглавена Washington Is Destroying The World, твърди, че марионетните правителства в Източна Европа може да станат причина за Трета световна война"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Те, вместо да обмислят как да излязат от ситуацията, продължават да наливат масло в огъня. Пороша скоро ще го линчуват собствените батальони, те на кого ще доставят оръжията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Вече ни подготвят за пушечно месо! ......вероятно! Един господ знае какви ангажименти са поели пред метрополията отвъд океана. Предполагам наставленията са от сорта на : "Нямате враг !??? ...е..... намериме ви! Сега трябва само да го утвърдим в главите на населението.Насъсквайте ги ежедневно! Накарайте ги да се чувстват заплашени!" "Армията проверява колко българи могат да бъдат мобилизирани02.02.2015 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Вече ни подготвят за пушечно месо! "Армията проверява колко българи могат да бъдат мобилизирани02.02.2015 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
Бате Пешо
преди 9 години
Това е ясно доказателство че американците са рекетьори убийци и са готови да унищожат цялата планета.Тая крадлива пасмина трябва да бъде унищожена завинаги.От там злото тръгва по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Еми Ц ама айде да си приберат Крима, те още не могат да се разберат ше продължават ли да слушат американците и ше има ли НАТО бази ?? Ако ше има НАТО бази както виждаш и те никой не питат просто ги разцепват и имат и пушкалата за тва ... и никой нишо не може да им каже на Русията военно, само санкции манции и джафкане от страни ама директна военна конфронтация ньенто ..... от страна на НАТО да няма гръдна жаба и за тях ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Интересно кой ще връща парите за оръжейните доставки като изчезне хунтата в Киев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
"Украйната на 2 и готово ",Ц, никой няма да им го позволи това. Би означавало, че ядреното разоръжаване на Украйна е било грешка - брилянтен ход в полза на Иранската ядрена програма (за която впрочем преговорите отново закъсаха). Цепне ли се Украйна, ИДИЛ ще е детска игра в сравнение с това което би се случило в близкия изток..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Статията съдържа много интересно признание:"Предвид факта, че икономическите санкции срещу Русия едва дават резултати, Райс вече е готова да преразгледа въпроса за военни доставки, съобщава изданието."Това са думи на Сюзън Райс отпечатани в New York Times.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още