IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P постави под наблюдение рейтинга на Гърция

Някои от икономическите и бюджетните политики, препоръчани от новоизбраното правителство, са несъвместими с политическата рамка, договорена с кредиторите

20:55 | 28.01.15 г. 2
S&P постави под наблюдение рейтинга на Гърция

Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) постави под наблюдение кредитния рейтинг на Гърция заради резултатите от изборите и новосформираната управляваща коалиция, оглавявана от крайно лявата партия СИРИЗА, съобщава Wall Street Journal.

По-рано този месец Fitch Ratings понижи перспективата пред рейтинга на Гърция до “негативна”, което означава, че ще последва понижение в близките месеци.

И двете рейтингови агенции оценяват Гърция с “В” – пет стъпки под най-ниското инвестиционно равнище.

"Поставянето на кредитния рейтинг на Гърция под наблюдение отразява нашето виждане, че някои от икономическите и бюджетните политики, препоръчани от новоизбраното правителство, са несъвместими с политическата рамка, договорена между предишното правителство и международните кредитори”, посочва се в съобщение на S&P.

"По наше мнение, ако новото гръцко правителство не успее да постигне съгласие с кредиторите по въпроса за допълнителната финансова подкрепа, това допълнително ще отслаби кредитоспособността на Гърция”, пише още в съобщението.

Като допълнителен риск пред страната рейтинговата агенция посочва слабия икономически растеж. Според S&P въсзтановяването на икономиката е “значително, но недостатъчно”.

Опасенията на агенцията се споделят и от наблюдателите на пазарите. Според Алберто Гало от RBS разговорите на Атина с кредиторите ще се водят с още по-остър тон. Според него най-добрият изход от ситуацията и за двете страни е предоговарянето на условията по спасителните заеми и не само по отношение на матуритета, но и обвързването на плащанията с икономическия растеж.

Повече за Гърция вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 9
pecan
преди 9 години
Аз пък бих казал на блумбърг да не прокарват идеи крайно време е да си платат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 9
bigmamascandal
преди 9 години
Toва е само началото. А днешния срив на борсата и банковите акции.. Гърция май ще се самозакопае..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още