IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичният акт в Газиантеп е дело на атентатор-самоубиец

При кърваво нападение загинаха над 50 души, а над 94 бяха ранени

16:49 | 21.08.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разкъсана жилетка с ескплозиви за извършване на самоубийствени атентати е открита в Газиантеп на мястото, където бе извършено снощното кърваво нападение, в което загинаха над 50 души, а над 94 бяха ранени, съобщиха местните власти. Според тях атаката е извършена от атентатор-самоубиец, предава БНР.

Атентаторът самоубиец, който извърши смъртоносна атака на сватба в югоизточна Турция е бил на възраст между 12 и 14 години, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Той посочи, че терористичната групировка "Ислямска държава" е извършител на атентата. Ердоган остро осъди нападението, като посочи, че няма разлика между организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврат от 15 юли, незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) и „Ислямска държава“, защото извършват терор. Президентът съзира в атентата опит на терористите да всеят раздор между различните етнически групи в Турция, като араби, кюрди и тюркмени. От името на държавата и на народа обаче Ердоган имал да каже само едно нещо на терористите - че няма да успеят.

Разследващите власти са идентифицирали 40 от загиналите в снощния самоубийствен атентат в град Газиантеп, който бе извършен по време на ритуално сватбено тържество - къна геджеси, в един от кварталите на Газиантеп. Тъй като ритуалът символизира прощаването на младоженката с близките й преди сватбата, на тържеството присъствали много жени и деца - общо 250 души. Тържеството било към края си и хората вече започнали да се разотиват, когато избухнала бомбата. Между ранените са и младоженците, които били от две сродни фамилии. Ако е било в по-ранен час, щеше да има повече жертви, съобщиха местните власти. Нанесени са и много повреди в града.

Според властите загиналите са турски граждани, главно преселили се от района на Сиирт. Това е най-убийственият атентат през последно време в този район.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
звъни на Ердоган , какво чакаш...за спирането на парите звъни на обамов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Блумбърга ни мисли за англосаксонските тревопасни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Турците много внимателно да следят дали роднини или близки на самоубиеца няма да получат големи суми пари - от офшорки мюсулмански фондове или просто кеш Така много бързо ще стигнат до поръчителите най вероятно И Д Ако и спрете парите от тази И Д няма да остане нищо в следващите шест месеца Просто го направете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
.....възраст между 12 и 14 години....-----------------------------------------------------даааам както всеки път казвам тъпотия след тъпотия и взимат хората акана за мезе. На 27г. некви гении у Франция и Белгия та на 24г. у Ница на 22г. са на 12г. утре ше са от детската градина ... И без тва тея статии в тоя бездарен сайт само заглавието чета и то става всичко ясно, че са пълни измислици и глупости .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още