IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира се възстановява след отслабване на правителствения натиск

Президентът Реджеп Ердоган и гуверньорът на централната банка ще обсъдят днес намаляването на публичното напрежение

13:46 | 11.03.15 г.
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турската лира се изкачи от най-ниското дъно в историята си след спекулации, че турският президент Реджеп Ердоган ще сигнализира, че подкрепя автономията на централната банка на фона на най-лошия старт за валутата от 2009 г., пише Bloomberg.

Лирата поскъпна с до 1,3% до 2,6035 за долар в ранната търговия, което е най-силният ръст от 24-те развиващи се пазара. Ердоган ще проведе среща в сряда, на която ще обсъди икономиката с гуверньора на централната банка Ердем Башчъ. От администрацията на премиера заявиха късно във вторник, че централната банка е независима по закон и има добро развитие от 2002 г. насам.

Турските политици успокояват тона спрямо централната банка, след като призивите им за по-сериозно орязване на основния лихвен процент доведоха до притеснения сред инвеститорите, че се опитват да подкопаят авторитета на Башчъ. Критиката допринесе за поевтиняването на лирата с 11% тази година дори и при забавянето на основната инфлация и спада на петрола, които подобриха търговския баланс.

„Пазарите очакват Ердоган да даде окуражаващи сигнали на публиката, че той и правителството подкрепят банката и нейната независимост“, заяви Фатих Ререштечъ, стратег в истанбулската HSBC Bank.

Лирата поскъпна с 0,62% до 2,6227 за долар към 13:10 часа българско време. Правителствените облигации също отбелязаха ръст, като доходноста по двугодишните книжа спадна за пръв път от шест дена. Индексът Borsa Istanbul 100 се повиши с 1,1% над четиримесечното дъно.

Президентът Реджеп Ердоган и политици от правителството призоваваха многократно гуверньора Ердем Башчъ да намали основния лихвен процент. Централната банка удвои цената за заемане преди малко повече от година в опит да спре спада на лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още