IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Турция записа най-бавния си растеж за последните две години

През третото тримесечие БВП се увеличава само с 1,7% на неизгладена годишна база

19:08 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Турция записа най-бавния си растеж за последните две години

Турската икономика записа най-бавния си растеж за последните две години, след като слабото вътрешно търсене повлия негативно на експанзията през третото тримесечие, пише MarketWatch.

Брутният вътрешен продукт на Турция се увеличава само с 1,7% на неизгладена годишна база. Цифрата се оказва под средните пазарни очаквания на анкетираните от Wall Street Journal анализатори за ръст от 2,8%.

На календарна и сезонно изгладена база турската икономика записва растеж от 0,4% на тримесечна база и 1,8% спрямо година по-рано.

Статистическата агенция на страната ревизира в посока нагоре ръста през второто тримесечие до 2,2% от 2,1% и за първите три месеца на 2014 г. от 4,7 на сто до 4,8%.

Спадът на селскостопанската продукция е една от основните причини за рязкото понижение на икономическата активност в периода от юли до септември. Това коментира гуверньорът на Централната банка на Турция Ердем Башчъ на пресконференция относно курса на паричната политика, цитиран от Ройтерс.

По негови думи цените на храните и на селско стопанските продукти са сред основните предизвикателства пред турската икономика.

Башчъ каза още, че не желае курсът на лирата да бъде „прекомерно нестабилен“ и че стриктната парична политика постига целите си за контрол на инфлационните очаквания и валутния курс.

Гуверньорът прогнозира, че през 2014 г. инфлацията ще бъде под официалната цел на централната банка от 8,9 на сто.

Водещият индекс на фондовата борса в Истанбул днес се покачи с 0,72% до 84 126,33 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още