IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко успешен ще е газопроводът през Турция за Путин?

Промяната на курса на "Южен поток" си има своята цена, пише Bloomberg

11:44 | 10.12.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин и Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Когато президентът Владимир Путин заяви през миналата седмица, че ще разположи тръбопровод на стойност 45 млрд. долара по дъното на Черно море, той излезе с План Б. Русия ще построи "Южен поток" към Турция, която след това ще транспортира газа по суша към Гърция, а оттам и към останалата част на континента.

Това е една идея, разглеждана с малко повече шансове за успех, отколкото в първоначалния План А.

"Всичко е просто бизнес", каза пред Bloomberg Недждет Памир, енергиен специалист в Университета "Билкент" в Анкара. "Огромната газопреносна мрежа от Русия към Турция за доставка към пазарите в Европейския съюз (ЕС) е нереалистична", каза той в телефонно интервю.

Новият план на Русия ще даде възможността на държавния газов гигант "Газпром" да изгради нов газопровод за Турция – достатъчно голям, за да превозва повече газ, отколкото страната някога ще се нуждае. Оттам горивото ще продължава към турската граница с Гърция, където вече ще преминава на територията на ЕС.

"Този проект е напълно реалистичен", каза Путин през миналата седмица в Анкара.

Турция обаче е много далеч от осъществяване на проекта. Министърът на енергетиката Танер Йълдъз заяви в понеделник, че страната не иска да бъде разделителна линия между Европа и Русия.

"Времето ще покаже дали предложените проекти са възможни или не", отбеляза Йълдъз.

Според анализатори руският план е твърде амбициозен. Подобна теза споделя и Саймън Пирани, старши научен сътрудник в Oксфорския институт за енергийни изследвания.

Предложението за газопровод между Русия и Турция, който разширява съществуващата връзка "Син поток", може да пренася 63 млрд. куб. метра годишно, или повече от 10 на сто от европейското потребление. Около 20 на сто от обема се очаква да остава в Турция според изчисления на "Газпром", а останалата част ще потегля към Европа.

"Въпреки че допълнителните мощности ще бъдат полезни за Турция, 63 млрд. куб. метра, разбира се, не са необходими", каза Пирани.

Турция е вторият най-голям износен пазар на "Газпром" след Германия и един от малкото, който увеличи вноса на газ от Русия през тази година по данни на енергийния гигант. Страната получаваше 57% от природния си газ от Русия през миналата година, 49% от които бяха внасяни през Украйна, а останалите чрез газопровода "Син поток".

Въпреки всичко Турция разширява своите източници на доставки.

Анкара получава "синьо гориво" от Иран и Азербайджан, който се готви да удвои своите доставки от 2018 г., след като новият тръбопровод бъде построен. Турция също така планира да внася гориво от Туркменистан, както и по-втечнен природен газ от други страни, сред които Алжир.

Дори и така, "Русия има възможност за увеличаване на доставките за Турция с цели 16 млрд. куб. метра годишно", каза Джон Робъртс, специалист по енергийна сигурност в базираната в Шотландия консултантска компания Methinks Ltd.

"Мисля, че това, което ще видим, са два тръбопровода, предвидени всеки с по 16 млрд. куб. метра", заяви Робъртс Струва. Първият може да носи толкова газ, колкото в момента се пренася през Украйна, а вторият ще има място да отговори на нарастващото търсене на турски газ, каза той.

Енергийната консумация на Турция ще се увеличава с по 4,5% на година в периода 2015-2030 г., отбелязвайки приблизително удвояване през следващото десетилетие според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Въпреки това износът на "Газпром" към Европа може да намалее с около 20% до 2020 г. на фона на конкуренцията с възобновяемите източници на енергия и гориво в САЩ, според експертите на Deutsche Bank AG.

Промяната на курса на "Южен поток" обаче си има своята цена. Русия вече се съгласи на 6% отстъпка от цените за Турция от януари, а Танер Йълдъз заяви, че ще се търси още по-добра цена.

Според неофициални информации Турция е поискала отстъпка от цели 15 на сто. Това показва, че в бъдеще цената може да стане дори по-ниска от тази за Германия.

Германия плащаше средно 366 долара за 1 000 куб. метра през 2013 г., една от най-ниските цени в Европа. ЕС обаче трябва да мисли за алтернативни маршрути за доставки на природен газ, тъй като не може да разчита на газопреносната мрежа през Украйна завинаги.

"Транзитният договор на Русия с Украйна изтича през 2019 г.", каза по телефона говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов. "ЕС не може да мисли за Украйна като система, която е гарантирана в една по-дългосрочна перспектива", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
За тези които са забравили или не знаят. Подготовката на строителството на първия газопровод по дъното на Черно море започна по време на правителството на Иван Костов и тогава , както и сега Русия предложи тръбата на Синият поток" да излезне на българския бряг, но супервайзерите на Костов от чужбина побесняха и всички техни лобисти начело с витиавития Огнян Минчев започнаха бясна кампания срещу проекта .Най много се отличи министарката по екология в правителството според която ако този проект се осъществи ние , т.е. България ще станем съучастник в най голямото престъпление в историята на човечеството защото този газопоровод е в състояние да взриви Черно море , а чрез него планетата/ който не вярва да използува архива на медиите от онова време/! Как турците са се отблагодарили на Костов едва ли някога ще стане ясно , но че те досега са спечелили от този жест на българския премиер най -малко половин милиард долара е неоспорим факт.Сега след като българските власти блокираха следващия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 9 години
А на Западна Европа потреблението как само ще се сгромоляса дори и бегла представа нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 9 години
Колкото построиха южния поток толкова ще построят и този - струвал 45 милиарда долара. А това как икономиките им само ще ускоряват просто го сънуват - 2030 година може да не им е по силите да плащат за внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
varna333
преди 9 години
а бе те всички крадат ! Костов да не би да не краде 8 години продаде ни ТЕЦ-воте на америка продаде кремиковци,затвори 1234 реактор на Козлодуи колко много други още военни заводи и предприятия тоя *** докара до фалит и ги продаде за по 1 лев! Така че всички са еднакви всички крадат лъжат мамят и вземат комисионни от вън а бедният Български народ тъне в мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Команисти, строят само, ако могат безогледно да крадат и ако не мине, нагло лъжат и мажат, как не те, а ние сме загубилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Пък и новите статии в сайта показват,кой е взел правилното решение.Словаци предлагат проект за тръба до границата между България и Турция,Борисов предлага да се изгради .... на границата с Турция ........Путин бил сгрешил с този му ход,но интереса към крайната точка на тръбата (за това,което предложи Путин,да се изгради разпределителен хъб на границата на Турция и Гърция) е голям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Зарежи ги,боравят с редактирана информация и си мислят ,че са прави.Истината е различна .За пример,изказването на Медведев, в три различни вестника е с три различни журналистически внушения.........Всеки е взел от думите му това,което му е нужно ,за да изпълни линията на медията, за която работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
ти май си туркиш ман а а а а рязана карабина ! Я покажи ибрика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
още е рано да се радваш ! после ще си бръкнеш с боксов ръкавица в *** никой на никого не вярва те хората за това са измислили договорите който се подписват е *** неграмотен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
ама ти наистина си много умен е ! баща ти да не е американец от някое гето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още