IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit преструктурира дейността си и продава поделението в Украйна

Изпълнителният директор Федерико Гицони обяви 5-годишен план за оптимизиране на дейността на най-голямата италианска банка

18:08 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор Федерико Гицони планира да съкрати 8 500 служители и да продаде активи в опит да заздрави финансите на UniCredit. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор Федерико Гицони планира да съкрати 8 500 служители и да продаде активи в опит да заздрави финансите на UniCredit. Снимка: Ройтерс

Най-голямата италианска банка - UniCredit, обяви план за преструктуриране на дейността си. Той е насочен към подобряване на финансовото състояние на институцията и оптимизиране на структурата й. В плановете на банката влиза продажба на поделението в Украйна, което е собственост на австрийската Bank of Austria.

Намеренията за преструктуриране бяха обявени заедно с резултатите за последното тримесечие на 2013 година. Те показаха загуба от 15 млрд. евро. Отрицателният финансов резултат се дължи на заделените провизии за лоши кредити, както и на отписването на активи, предава Bloomberg.

Загубата нарасна значително от 553-те милиона евро, отчетени година по-рано, и превиши загубата от 10,6 млрд. евро, постигната през третото тримесечие на 2011 г. UniCredit отписа нематериални активи за над 9 млрд. евро, включително и активи от поделението си в Австрия.

Приходите през последните три месеца на 2013 г. се повишиха с 5,2% до 5,98 млрд. евро, благодарение на по-високите приходи от кредитна и търговска дейност. Банката постигна и капиталова печалба в размер на 1,2 млрд. евро след извършена преоценка на своя 22-процентен дял в Централната банка на Италия.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. банката задели 9,3 млрд. евро за лоши кредити. Сумата е двойно по-голяма от провизиите, натрупани през същия период, но година по-рано.

Главният изпълнителен директор Федерико Гицони планира да съкрати 8 500 служители и да продаде активи в опит да заздрави финансите на UniCredit като част от 5-годишния план за оптимизиране на дейността, обявен днес.

Кредиторът ще се опита да реализира нетна печалба в размер на 2 млрд. евро през 2014 г. и да я утрои до 2016 г., след като Италия започна да изплува от блатото на рецесията, но и на фона на по-строгите капиталови изисквания, наложени от регулаторните органи, които затрудняват постигането на добри финансови резултати.

„Благодарение на допълнително заделените провизии сега UniCredit има далеч по-висок коефициент на покритие на лошите заеми както в цялата италианската банкова система, така и сред най-добрите банки в Европа. Коефициентът остава в съответствие с нивата отпреди кризата“, коментира междинния финансов резултат на банката Федерико Гицони.

„За UniCredit 2013 беше повратна точка и сега, след приключване на всички необходими действия, сме в готовност да увеличим кредитната си активност и да подкрепим реалната икономика в Европа.“

Към 31 декември 2013 г. заемодателят повиши коефициента си на покритие на лошите заеми до 52%, след като Европейската централна банка започна да преглежда балансите на най-големите банки в еврозоната.

За 2013 г. банката предлага на своите акционери дивидент от 10 цента на акция. През 2012 г. UniCredit изплати дивидент от 9 цента на ценна книга.

Въпреки колебливото представяне на UniCredit в Италия, поделението на банката в нашата страна поддържа стабилни позиции на пазара. За 2013 г. УниКредит Булбанк постигна най-висока печалба от всички банки, опериращи в България.

Въпреки че положителният финансов резултат на институцията се сви с 5,13% до около 202 млн. лв. спрямо нетната печалба от близо 213 млн. лв., отчетена през 2012 г. Банката също така притежава най-много активи и клиенти. УниКредит увеличи със скромните 0,55% сумата на активите си до близо 12,73 млрд. лева спрямо 12,66 година по-рано.

Най-голямата италианска банка в Италия планира да извърши първично публично предлагане на миноритарен пакет акции от своето поделение за интернет банкиране Fineco SpA, което е част от предприетия нов бизнес план, разкриват още от финансовата институция. Освен интернет банкиране Fineco предлага и управление на личните финанси. Поделението има 2 400 финансови консултанти, 900 хил. клиенти и управлява активи за 40 млрд. евро.

Банката търси възможност за продажбата на поделението, което управлява необслужваните кредити - UniCredit Credit Management Bank SpA, споделят пред Bloomberg лица, запознати със ситуацията.

През четвъртото тримесечие UniCredit е похарчила 699 млн. евро за преструктуриране на своята дейност, като част от своя по-широк план за редуциране на работната сила. Плановете са, че чрез съкращенията финансовата институция ще спести 300 млн. евро до 2016 г. и още 700 млн. евро след 2018 г. От банката съобщават, че в Италия ще бъдат съкратени около 5 700 служители.

Към 17:25 часа българско време на борсата в Милано книжата на UniCredit поскъпват с 6,04% до 6,41 евро, въпреки че непосредствено след публикуването на отчета цената им спадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още